eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Kipusztult háromezer hektárnyi vetés Tolnában

A Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint közel háromezer hektáron pusztult ki a vetés az ár- és belvíz miatt Tolna megye mezőgazdasági területein, és ennek kétszeresét borítja víz.

A 216 ezer hektáros Tolna megyei vetésterület mintegy öt százaléka van víz alatt, főleg a Sárközben, a Sió és a Sárvíz közén, illetve a Kapos mentén; 5567 hektárt belvíz, 1128 hektárt árvíz borít, és összesen 2836 hektáron pusztult ki az elvetett növény. Elsősorban kukorica, az őszi búza és a napraforgó sínylette meg az áradást, valamint a rendkívüli csapadékot.

Tamási Balázs, a Tolna Megyei Agrárkamara titkára elmondta: a búza esetében egy hektár önköltsége kétszázezer forint, a kukorica és a napraforgó esetében pedig ennél is több, ennek alapján az elöntött területeken a kár elérheti az egymilliárd forintot. Elmondta, a Kapos és a Sió mentén több cég, szövetkezet jövője kerülhet veszélybe; közülük nem egynek 600-700 hektárnyi vetésterületén áll jelenleg is a víz.

A kamara titkára beszámolt arról, hogy a belvíz miatt késik az aratás; a Tolna megyében 8500 hektáron vetett őszi árpa a legtöbb helyen beérett, a már elkezdett betakarítást azonban a június közepén lehullott csapadék miatt nem lehetett folytatni, és most is kizárólag a magasabban fekvő, homokos területeken tudnak aratni. Az esőtől és széltől megdőlt táblákban ráadásul nemcsak drágább az aratás, hanem nagyobb lesz a szemveszteség is - tette hozzá.

Azokon a területeken, amelyeket nem öntött el a víz, a Tolna megyei gazdálkodók átlagos termésre számítanak: árpából és búzából hektáronként öt-, kukoricából héttonnás termést várnak hektáronként - mondta Tamási Balázs.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×