eur:
390.94
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Németország az Európai Uniót sodorja veszélybe": súlyos vád Sorostól

Az eurót eredendően hibás konstrukciónak tartja Soros György, aki szerint a német költségvetési politika akadályozza az euróövezeti tagországokat versenyképességük helyreállításában.

Soros szerint az euró nem egységes egészként jött létre, mivel a Maastrichti Szerződés csak a monetáris uniót teremtette meg, de elmulasztotta a politikai unió létrehozását. "Az euró eredendően hibás konstrukció" - mondta Soros György a "Die Zeit" hetilapnak adott interjúban, ami a lap csütörtöki számában jelenik meg.

Az 1992-ben a brit font-sterling bedöntésével elhíresült nemzetközi nagybefektető élesen bírálta Németország EU-val szembeni magatartását is. "Azzal, hogy ragaszkodik a pro-ciklikus politikájához, Németország magát az Európai Uniót sodorja veszélybe. Tudom, ez súlyos vád, de sajnos megalapozott" - mondta Soros György, aki az euró összeomlásának lehetőségét sem tartja kizárhatónak.

A magyar származású pénzügyi szakember szerint nagy felelősség hárul Németországra a válság elmélyítésében. "Történelmi okokból Németország jobban fél az inflációtól mint a recessziótól. A világ többi részén ez pont fordítva van" - mondta.

Úgy véli: a költségvetési deficit csökkentésével, akadályozva a béreknek az euró megcsappant vásárlóerejét kompenzáló emelését Németország a többi tagország versenyképességének helyreállítását akadályozza.

Soros György arra szólította fel az európai országokat, hogy a gazdasági növekedés ösztönzésével lábaljanak ki a válságból, majd vizsgálják felül és erősítsék meg az euró pénzügyi struktúráját. "Ezt nem lehet megtenni a németek vezető szerepe nélkül" - hangsúlyozta.

Rámutatott arra is, hogy az euróövezeti pénzügyi válságnak van egy fiskális és egy banki komponense, s az utóbbi még csak most közelít a "klimax felé".

Soros György véleménye szerint a világ nagy hitelezőinek, elsősorban Németországnak és Kínának sokkal többet kellene tennie a krízis leküzdése érdekében, nevezetesen "többet kellene költenie a növekedésre". A világgazdaság legnagyobb problémája az alacsony kereslet és a magas munkanélküliség. "Ha senki nem tesz ez ellen, akkor ördögi körbe kerülünk" - figyelmeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×