eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Eurostat: Még mindig Luxembourg a leggazdagabb, hazánk 21. a sorban

Még mindig Luxembourg a leggazdagabb európai állam - derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint 2009-ben a szabványosított vásárlóerő számítási mód (Purchasing Power Standards, PPS) alapján az egy lakosra jutó bruttó hazai termék a miniállamban az átlag 268 százaléka volt. Magyarország a huszonegyedik.

Habár ezt sok polgára másképp látja, Ausztria gazdag ország volt, és az is marad: az Eurostat legfrissebb adatai szerint a PSS alapján az egy polgárra jutó GDP-t tekintve 24 százalékkal haladja meg a tavalyi uniós átlagot. Az osztrákokat megelőző Hollandiánál ez a szám 30, a második helyezett Íreknél 31 százalék volt 2009-ben.

Még Svédországban, Dániában, Nagy-Britanniában és Németországban és Belgiumban is csak 15-20 százalék között mozog az átlag fölötti teljesítmény. A 100 százaléknak tekintett EU-átlaghoz felülről Olaszország közelít leginkább: kettő százalékkal teljesített jobban tavaly. Ciprusnál már csupán 98 százalékos az arány.

Akad persze több olyan állam is, amely az uniós átlag alatt teljesített 2009-ben. Görögország (95), Szlovénia (86), Csehország (80), Málta (78) Portugália (78) és Szlovákia (72).

Hazánk 63 százalékkal a huszonegyedik ebben a rangsorban, megelőzve Észtországot (62), Lengyelországot (61), Litvániát (53), Lettországot (49), Romániát (45) és Bulgáriát (41).

Összehasonlításképpen: a nem uniós országok közül Norvégia áll a legjobban. Az északi állam gazdasági teljesítménye tavaly 77 százalékkal haladta meg az EU-átlagot, míg Svájcnál ez a többlet 44, Izlandnál pedig 20 százalék volt.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×