eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akár 15 százalékkal is lehetne csökkenteni a gáz és villany árát

A gazdasági akcióterv keretében tegnap a kormány moratóriumot vezetett be a közműdíjakra. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a világpiaci tendenciáktól így sem lehet függetlenedni. Kaderják Péter elmondta: a villamosenergia szolgáltatók július 1-jétől 6-7 százalékkal tervezték csökkenteni a díjaikat, kérdés, hogy a moratórium rájuk is vonatkozik-e.

A közműszolgáltatási árak nem tudnak tartósan függetlenedni a világpiaci tendenciáktól - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiagazdasági kutatóközpontjának igazgatója.

Kaderják Péter úgy véli, Orbán Viktor bejelentése mögött az állhat, hogy július 1-jétől lenne esedékes a villany és a gáz hatósági árának módosítása. Valószínűleg az új kormány szeretne magának időt adni, hogy átgondolja, hogyan tovább - mondta a szakértő.

Hangsúlyozta, hogy az áram- és gázpiacon a fogyasztás több mint 60 százaléka szabadpiaci szerződések alapján bonyolódik, ezeket pedig a moratórium nem érinti.

Az egyetemes szolgáltatásban lévő fogyasztókat azonban nagyon is érinti, de a helyzet furcsa Kaderják Péter szerint: a villamosenergia-szolgáltatók éppen 6-7 százalékos csökkentést terveztek július 1-jétől, és kérdés, hogy a moratórium az árcsökkentésre is vonatkozik-e.

Úgy véli, középtávon nem kívánatos és fenntartandó, hogy a szolgáltatók hatósági árait nagyon lecsökkentsék, mert megszűnhetnek a beruházások. A szolgáltatók jelentős része ugyanis magántulajdonú, és nem fognak beruházni, ha túlzottan alacsonyra állapítják meg az árakat.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató az InfoRádiónak azonban úgy fogalmazott, a lakossági gáz és villany árának 15 százalékos csökkentése "nem lenne szentségtörés" a féléves moratórium letelte után. A szakkértő úgy véli, sok esetben a monopolpozíciók miatt emelkedtek az árak.

Hanganyag: Gál Ildikó, Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×