eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tovább rontja a légitársaságok helyzetét az újabb korlátozás

Jelentős veszteséget szenvedett el az európai légitársaságok jó része az izlandi vulkánkitörés miatt még áprilisban elrendelt, több napos légtérzárlat miatt, helyzetüket tovább ronthatják az újabb, vasárnap bevezetett korlátozások. Hétfőn délutánig nem kellett újabb ferihegyi járatot törölni a vulkáni hamu miatt, a Lufthansa müncheni járatát már reggel törölték, de jó néhány gép késve érkezik, illetve indul Budapestről.

Az Air France-KLM hétfőn arról számolt be, hogy áprilisban 16 százalékkal esett vissza globális utasforgalma az egy évvel korábbihoz képest - Európában 23,5 százalék volt a visszaesés -, a légtérzár alatti időszakban a légitársaság vesztesége elérhette a napi 35 millió eurót.

Az Aer Lingusnál 27,1 százalékkal, a brit BAA repülőtér üzemeltető légikikötőiben 22,7 százalékkal csökkent az utasforgalom.

A Lufthansánál korábban azt közölték, hogy összességében 200 millió eurót veszítettek a légtérzárlat miatt.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) előzetes számításai szerint a szövetséghez tartozó cégek veszteségei elérhetik az 1,7 milliárd eurót, ami a júniussal végződő negyedév eredményeit jelentősen rontani fogja.

A szervezet korábban azt jósolta, hogy az idén jóval kevesebb lesz a légitársaságok vesztesége a tavalyinál, 2,8 milliárd euró a 2009. évi 9,4 milliárdot követően. Márciusban is tovább erősödött a kereslet, ezt a folyamatot akasztotta meg a légtérzárlat.

Egy járatot töröltek Ferihegyről

Hétfőn délutánig nem kellett újabb ferihegyi járatot törölni a vulkáni hamu miatt, a Lufthansa müncheni járatát már reggel törölték, de jó néhány gép késve érkezik, illetve indul Budapestről.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Aiport Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a légitársaságok várakoztatják azokat a járataikat, amelyeket érinthet más országok légtérkorlátozása, így továbbra is csak késések várhatók.

A Wizz Air több délutáni járata később érkezik, például Barcelonából és Rómából. Késik a Delta New Yorkból érkező menetrendszerinti járata is, mert a hamufelhő miatt útirányt kell változtatnia.

Fehér Imre, a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon nem kellett légtérzárat elrendelni, mert mire vasárnap éjszaka Magyarország fölé ért a hamufelhő annyira felhígult, hogy nem veszélyezteti a légiközlekedést. A szóvivő hozzátette, a felhő Északnyugat-Magyarországot érintette.

Mivel a hamufelhő 6.000 méter alatt van, ezért elsősorban a repülőgépek le- és felszállását zavarhatja - tette hozzá a HungaroControl szóvivője.

Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán hamufelhője miatt szerdán Nagy-Britannia és Írország felett kellett légtérzárat elrendelni. Európa nagy részén április 15-től már több napon keresztül légtérzár volt a vulkán kitörése miatt, mert hamufelhő veszélyeztette a légiközlekedést.

A korábbi tájékoztatás szerint akkor a légtérzár összesen 1,5-2,5 milliárd euró kárt okozhatott az európai légi közlekedésnek.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×