INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Pénzügykutató: idén már emelkednek a reálkeresetek

Infostart / InfoRádió
Fél százalékos gazdasági növekedést vár a Pénzügykutató 4,2 százalékos infláció mellett 2010-ben. A kutatóintézet jelentésében azzal számol, hogy a reálkeresetek emelkedése mellett a háztartások fogyasztása továbbra is visszaesik.

A kormányzati tervekhez képest magasabb államháztartási hiánnyal számol év végére a Pénzügykutató Zrt. A kutatóintézet jelentése szerint a hiány mértéke öt százalékos lehet. Egyrészt önkormányzatokkal a költségvetési deficit 4,1-4,3 százalékra tehető év végére, másrészt az új kormány egyes intézkedései, így például egy esetleges minisztériumi átalakítás, vagy a nehéz helyzetben lévő ágazatok megsegítése: az egészségügy, vagy az önkormányzati szférának juttatott összegek megemelhetik kissé a hiányt.

A pénzügykutató legfrissebb konjunktúra-jelentésében azzal számol, hogy a háztartások fogyasztása 2010-ben közel három százalékkal visszaesik, a reálkeresetek 2,6 százalékkal emelkednek, a beruházások 1,5 százalékkal bővülnek.

A kutatóintézet munkatársa azt mondta: számításaik szerint év végére az alapkamat 4,75 százalékra csökkenhet a jelenlegi 5,5 százalékról. Várhegyi Éva hozzátette: az euró árfolyama a jelenlegihez képest kissé nőhet.

A Pénzügykutató munkatársai szerint a válság V alakot formáz, amelynek a felfelé tartó ágában vagyunk, bár nem teljesen egyenes az irány. A magyar gazdaság ugyanakkor a világgazdasághoz képest legalább egy negyedéves csúszásban, fáziskésésben van, ám ez behozható, így a második félévben már elképzelhető növekedés is, 2010-ben összességében fél százalékot prognosztizálnak.


A címlapról ajánljuk