eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mire költhetné az új kormány az uniós forrásokat?

Több százezer új munkahely jöhetne létre Magyarországon, ha az új kormány átgondoltan és összehangoltan használná fel az uniós forrásokból még lehívható 2.900 milliárd forintot - áll az AAM Consulting tanulmányában. A cég EU üzletágának vezetője szerint úgy tűnik, hazánkban egyetlen olyan gazdasági ágazat sincs, amely további állami segítség nélkül versenyképes lehet a nemzetközi piacokon.

Már csak kevesebb, mint a fele hívható le a Magyarország rendelkezésére álló hétezer milliárd forintnyi uniós támogatásnak. Az összeg másik felét ugyanis már lekötötték - áll a AAM Consulting tanulmányában, amely több feladatot is kiemel, amivel a jövendőbeli kormánynak szembe kell majd néznie.

Cserneczky Tamás, a tanácsadó cég EU üzletágának vezetője az Info Rádiónak azt mondta: a megmaradt 2900 milliárd forintot a leendő kabinet átgondolt felhasználással munkahelyteremtésre vagy a költségvetés kiigazítására használhatja fel.

Utóbbit természetesen nem tehetik meg közvetlenül, de nem mindegy, hogy mire költik a pénzt - teszi hozzá az üzletágvezető. Létezik például olyan terület, ami áfa-bevételt jelent az államnak, és van ami nem. Vagy Vagy olyan tevékenységek, amelyek itthon adhatnak munkát százezreknek, mást pedig importból kell beszerezni, és semmivel nem járulnak hozzá a hazai munkaerőpiachoz - sorolta a példákat Cserneczky Tamás.

A szakember szerint fontos, hogy a kormánya vállalkozásokat segítse a talpra állásban. Ezért kellene egy országos stratégia arról, hogy mit akarunk elérni, és ennek mentén kellene célirányosan költeni a támogatásokat.

Most azonban szétaprózódik ez a fejlesztési terv - tette hozzá az üzletágvezető. Oda jutottunk, hogy a 7 ezer milliárd felét lekötötte a kormány, de nem termelő ágazatokra. Így senki nem tudna rámutatni olyan területre, amely a következő években Magyarországról indulva nemzetközi szinten is biztosan sikeres lehet.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×