eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Küszöbön az újabb gázáremelés

Az év eleji 5,7 százalékos gázáremelés után a küszöbön kopogtat a következő drágítás - piaci számítások szerint 10-15 százalékos gázáremelés indokolt, az már csak a ráadás, hogy április végétől megszűnik a szociális támogatás, ami további komoly emelkedést hozhat a fogyasztóknak.

A januári átlagos 5,6 százalékos emelés után, április elsejétől egy határozottabb drágulásra lehet számítani. Piaci információk szerint 10 százalék fölötti áremelés szükséges.

Az E.ON kommunikációs igazgatója azt mondta: a lakossági szolgáltatók márciusban benyújtják a tarifákra vonatkozó kérelmüket, majd az árfolyamról szóló kiegészítést. Ezek alapján kell döntenie a Magyar Energiahivatalnak az emelés mértékéről. Kutas István szóvivő elmondta, hogy a gáz árát befolyásolja az olaj árának változása, valamint a forint-dollár árfolyama. Az általuk javasolt emelés mértékéről március közepén döntenek - tette hozzá.

Arra most nem lehet számítani, hogy a kormány bármilyen indokkal korlátozza az emelés mértékét, mert a tavaly életbe lépett piaci liberalizáció a szolgáltatók és a hatóság jogkörébe utalta az árak alakítását. További negatív változás, hogy megszűnik a szociális alapú gázártámogatás, a Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalások miatt.

A Népszabadság számításai szerint a legnagyobb támogatásban részesülő családoknál a támogatás megvonása mintegy 20 százalékos további áremelést jelenthet, míg az eggyel feljebbi kategóriának legalább 16 százalékost.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×