eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Mol nem folytatja a gázkutatást a Makói-árokban

A Mol Nyrt. úgy döntött, hogy nem folytatja a gázkutatást a Makói-árokban - közölte az olajtársaság azt követően, hogy kutatási partnere, az amerikai Exxon Mobil a hétvégén bejelentette: felfüggeszti a projektet az érintett területen a csalódást keltő kútfúrási tesztek miatt.

A Mol álláspontja szerint a partnerek által kutatott területen ugyan található szénhidrogén a medence középső részén, de a gáz kereskedelmi és gazdaságos kitermelésének valószínűsége alacsony a Mol számára, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja a makói projektet.

A Makói-árok a Mol úgynevezett "nem-hagyományos portfóliójába" tartozik. A vállalat közölte, továbbra is elkötelezett marad e portfóliója és az abban rejlő jövőbeni lehetőségek kiaknázása mellett. Ennek megfelelően a Makói-medence nyugati részén is tovább folytatódik majd tevékenysége.

A Makó projekt megvalósításánál szerzett tapasztalatait a Mol hasznosítani fogja az egyéb magyarországi nem-hagyományos projektjeinél is.

A társaság nem-hagyományos portfóliójában lévő további medencék a Békés-, Derecske-, Dráva- és Zala-medence. Ezen medencék adottságai eltérőek, a geológiájukat, a szükséges értékelési módszertant, az alkalmazott technológiát és a finanszírozási igényt tekintve is különbözőek.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Mol az Exxon Mobil magyarországi leányvállalatával, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft.-vel, valamint a Falcon/TXM-mel partnerségben 2009 januárjában kezdett kutatási programba a Makói-árokban. Az ennek alapjául szolgáló szerződést 2008 áprilisában írták alá a felek. A kutatási és az azt követő munkaprogram célja a Makó-terület értékelése volt.

Az Exxon Mobil pénteken közölte, hogy felfüggesztette a gázkutatást a makói területen, egyben bejelentette, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést.

Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a Falcon magyarországi cégének, a TXM Kft. ügyvezetője közölte: "a Falcon számára jogilag újra lehetővé válik, hogy folytassa a nem hagyományos földgázkutatást a makói árokban, ezen belül a Földeák-1 kútnál is. Erre a vállalkozásnak terve és költségvetése van".

A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához.

A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd. tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatással a Makói-árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×