eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több ezer eladatlan új lakás - már engednek az árból a beruházók

Közel négyezer eladatlan új lakás van Budapesten, és ez a mennyiség az év folyamán még négy és fél ezerig is emelkedhet - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője. Valkó Dávid beszámolt arról, hogy a kínálati piacon már engednek az árból a beruházók, vagy albérleti konstrukciót kínálnak az eladás helyett.

Tavaly 3800 átadott projektben lévő eladatlan lakás volt Budapesten, de ehhez hozzájön a még épülő, tulajdonos nélküli 3000 lakás. Vagyis összesen jelenleg mintegy 6800 eladatlan új lakásból válogathatnak a budapesti vásárlók - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője.

Valkó Dávid szerint a 2008 végén kezdődött válság hatására jelentősen csökkent a kereslet a fővárosi lakáspiacon, a kínálat azonban nem annyira. Utóbbi 2009-ben becslések szerint 10 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az idén azonban további 50 százalékos csökkenéssel kell számolni, mert tavaly már nem nagyon indultak új lakásprojektek.

Az olló idén még nyílhat a megépülő és az eladott lakásszám között, vagyis még nőhet az eladatlan lakások száma, amely a szakértő szerint az év közepére, második felére 4500 körül tetőzhet - ez után kezdődhet el az eladatlan lakáskészlet felszívódása.

Trükkök az eladásra

Valkó Dávid elmondta azt is: a beruházók a kereslet csökkenésével új értékesítés-ösztönző módszerekhez nyúltak, így például néhány év távlatában albérleti konstrukcióban adják ki a lakást, de a bérlőnek később lehetősége nyílik megvenni azt, az árból pedig leszámítják a már kifizetett albérleti díjat. Ezzel a vevő húzhatja az időt, hiszen nem kell azonnal hitelt felvennie.

A másik módszer a kedvezmények kínálása: néhány tulajdonos akár 15-20 százalékos engedményt is hajlandó adni a lakás árából. Ezek a kedvezmények a szakértő szerint egészen addig megmaradnak, amíg a kereslet és a kínálat közötti olló el nem kezd szűkülni.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×