eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Idei mélypontjára esett a forint

A továbbra is borongós nemzetközi befektetői hangulatban tovább gyengült a forint a lengyel zlotyval együtt és a magyar fizetőeszköz idei mélypontjára jutott.

Bár a tőzsdenyitást követően kezdenek stabilizálódni a vezető európai részvényindexek, a dollár továbbra is erősödik az euróval szemben, ami továbbra is nyomás alatt tartja a feltörekvő devizákat.

Emellett a Görögországgal kapcsolatos tartós befektetői pesszimizmus jeleként új csúcsra, az eurózónába való 2001-es belépése óta a legmagasabb szintre (310 bázispontra) emelkedett ma délelőtt a 10 éves görög és német államkötvény hozama közötti különbség. Az 5 éves CDS-felárak közötti különbség is rendkívül magasra emelkedett. A görög fejlemények a Magyarországon is magas államadósság miatt fokozottan érzékenyen érintik a magyar eszközárakat.

Nemcsak Görögországra, hanem Spanyolországra is bizalmatlanul néznek a befektetők: a 10 éves spanyol-német kötvényhozam közötti különbség ma délelőtt 100 bázispont fölé ugrott, amire tavaly április óta nem volt példa.

Az eurózónán belül egyre növekvő feszültségek is hozzájárulnak a forint gyengélkedéséhez, amely az euróval szemben már 272.50 körül jár a bankközi piacon. Reggel még 271-ről indult a kereskedés. Utoljára tavaly december utolsó napjaiban volt ilyen gyenge a forint. A dollárral szembeni forintjegyzések 194 felé közelítenek, míg a svájci frankkal szembeniek 185 felett mozognak a bankközi piacon.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×