eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Simor András a megszorításokat dícsérte

Nehéz év lesz 2010 Magyarország számára, 2011-ben viszont előnyt jelenthetnek a közelmúltbeli megszorítások - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy bécsi konferencián.

A magyar gazdaság a szomszédjaihoz képest lassabban fog fejlődni, ha véget ért a gazdasági válság, de előnyt jelent számára, hogy a kormány meghozott egy sor jelentős lépést, amelyek csökkentik az államháztartási hiányt és a növekedési potenciált is javítják - vélekedett Simor András. Az MNB elnöke hat közép- és kelet-európai kollégájával közösen vett részt egy pódiumbeszélgetésen a Euromoney brit gazdasági lapnak a térséggel foglalkozó éves rendezvényén.

A meghozott intézkedéseknek köszönhetően amikor a válság után, 2011-ben más országoknak költségvetési megszorításra lesz szükségük, a magyar költségvetés valószínűleg "jó formában lesz", ami lehetővé teszi, hogy növekedjen a gazdaság. Mint mondta: a távolabbi kilátásokat illetően derűlátó, de 2010 még nehéz év lesz.

Magyarországnak nem csak a válságot, de egyidejűleg a korábbi években folytatott politikák következményeit is kezelnie kellett. Ezért a belföldi kereslet rendkívül korlátozott, így a válság után lassabban fog fejlődni a gazdaság a környező országokénál - vélekedett.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: egy gazdasági válság alatt a központi bankoknak más magatartást kell folytatniuk, mint máskor, szorosabban együtt kell működniük a kormánnyal. Amint azonban a "normális helyzet" visszaáll, ismét önállóbban kell cselekedniük.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×