INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Simor András a megszorításokat dícsérte

InfoRádió / MTI
Nehéz év lesz 2010 Magyarország számára, 2011-ben viszont előnyt jelenthetnek a közelmúltbeli megszorítások - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy bécsi konferencián.

A magyar gazdaság a szomszédjaihoz képest lassabban fog fejlődni, ha véget ért a gazdasági válság, de előnyt jelent számára, hogy a kormány meghozott egy sor jelentős lépést, amelyek csökkentik az államháztartási hiányt és a növekedési potenciált is javítják - vélekedett Simor András. Az MNB elnöke hat közép- és kelet-európai kollégájával közösen vett részt egy pódiumbeszélgetésen a Euromoney brit gazdasági lapnak a térséggel foglalkozó éves rendezvényén.

A meghozott intézkedéseknek köszönhetően amikor a válság után, 2011-ben más országoknak költségvetési megszorításra lesz szükségük, a magyar költségvetés valószínűleg "jó formában lesz", ami lehetővé teszi, hogy növekedjen a gazdaság. Mint mondta: a távolabbi kilátásokat illetően derűlátó, de 2010 még nehéz év lesz.

Magyarországnak nem csak a válságot, de egyidejűleg a korábbi években folytatott politikák következményeit is kezelnie kellett. Ezért a belföldi kereslet rendkívül korlátozott, így a válság után lassabban fog fejlődni a gazdaság a környező országokénál - vélekedett.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: egy gazdasági válság alatt a központi bankoknak más magatartást kell folytatniuk, mint máskor, szorosabban együtt kell működniük a kormánnyal. Amint azonban a "normális helyzet" visszaáll, ismét önállóbban kell cselekedniük.

A címlapról ajánljuk