eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kormány szerint kétmillió ember jár jól

Kétmillió ember jár jól azzal, hogy január 15-től csökken a távhő áfája öt százalékra. A költségvetés bevételi oldalát ez 17 milliárd forintos értékben érinti. A kormányszóvivő azt mondta: ennek ellentételezéseként lett magasabb az áfa és a jövedéki adó mértéke, és jelent meg a vagyonadó. Szollár Domokos megismételte az is, hogy mindeközben a gázár-támogatást fokozatosan csökkentik, áprilistól már kevesebb család számára jár a támogatás.

Az Európai Bizottság nem emelt kifogást, így január 15-től a távhő általános fogyasztási adója öt százalékra mérséklődik. A változás kétmillió embert érint, összesen 650 ezer háztartást.

A kormányszóvivő elmondta: egy átlagos 50-55 négyzetméteres lakást figyelembe véve ez évente 45-50 ezer forint megtakarítást jelent. Szollár Domokos felsorolta: Debrecenben 40 ezer, Tatabányán 50 ezer, Szolnokon 36 ezer, Szombathely 20-22 ezer, Székesfehérváron 25-30 ezer forint megtakarítást jelent évente az érintetteknek a változtatás.

A kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány három programmal támogatja a háztartások energia-megtakarítását, az öko- és a panelprogrammal, valamint a zöld beruházási rendszerrel. Egyúttal elmondta azt is, hogy az ökoprogramot 2010 májusának végéig meghosszabbították.

Szollár Domokos azt mondta: a távhő 25 százalékos áfáját két lépésben csökkentette a kormány: előbb 2009 augusztusától lett 18 százalék, majd most január 15-től 5 százalékra mérséklődött. A kormányszóvivő emlékeztetett: a távhő áfájának mérséklése 17 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek, amit az adórendszerbeli változtatások ellensúlyoznak.

Míg kétmillió ember közvetlenül jól jár a távhő áfájának csökkentésével, a gázzal fűtők már korántsem élveznek további kedvezményeket. Az eddigi gázár-támogatást ugyanis - a kormányszóvivő szavaival élve - kikoptatják, így idén áprilistól lesz 185 ezer olyan család, akinek eddig járt támogatás, ezután nem, ez az eddigi támogatási kör legmagasabb jövedelmi sávjának megszüntetését jelenti.

Szollár Domokos hozzátette: a kormány tavaly mintegy 80 milliárd forintot költött gázár-támogatásra, idén legfeljebb 50 milliárd forintot tervez. Megjegyezhető, hogy míg a panellakásban lakók függetlenül a jövedelmük nagyságától megtakarítást könyvelhetnek el 2010-ben a fűtési költségeikben, addig azok, akik földgázzal fűtenek, már jövedelmi helyzetüktől függően kaphatnak támogatást a fűtési költségeikben. A kormányszóvivő erre a felvetésre azt mondta: a kormány célja a környezetbarátabb távhő versenyhelyzetének javítása volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×