eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csaba László: A magyar gazdaság hibernált állapotban van

A magyar gazdaság hibernált állapotban van - véli Csaba László közgazdász, aki szerint hiába alacsony az államháztartási hiány, ha a GDP-nk nem növekszik, sőt a munkanélküliségi ráta még mindig növekszik.

A magyarországi termelés igen alacsony, mint ahogy a foglalkoztatás is - mutatott rá Csaba László közgazdász, aki szerint emiatt hibernált állapotban van a gazdaság.

A közgazdász rámutatott, hogy bár sokan a pozitívumnak tartják az államháztartási hiány alacsony voltát, ez azonban csalóka, bizonyos tételek ugyanis ronthatnak a mutatón - például ha a MÁV visszaigényli azt az áfát, amit tavaly nem kért vissza vagy ha figyelembe vesszük az iskolák, a kórházak adósságát.

A probléma azonban nem a hiány magas voltával van, hanem azzal, hogy a válságból való kilábalásról csak akkor beszélhetünk, ha megnövekszik a termelés, és ennek hatására a foglalkoztatás is. De mivel a termelés növekedésére is csak az év második felében lehet számítani, a foglalkoztatás bővülése pedig csak ez után, de jócskán késleltetve következhet be. Õ 2012-2013-ra teszi a foglalkoztatás bővülését.

Csaba László épp ezért nem ért egyet azokkal, akik szerint Magyarország jelenleg előnyös pozícióban van. Ennek eléréséhez alapvető szerkezeti átalakítások szükségesek, azaz nem térhetünk vissza a válság előtti pozíciónkba.

Rámutatott arra is: a tartós gazdasági növekedést a foglalkoztatás bővülése alapozza meg, Magyarországnak pedig még sok tere van a bővülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×