eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György

Bűnügyi zár alatt az EMFESZ

Az EMFESZ üzletrészész 100 százalékát bűnügyi zár alá vette a rendőrség. Az áprilisi tulajdonszerzését svájci bíróságnál másodfokon a héten megerősítő RosGas tulajdonjogát ez nem érinti, de annak gyakorlását korlátozza, a cég nem adható el. Vagyona elvileg kiszervezhető, gyakorlatilag erre kevés az esély.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2009 novemberében biztosítékként bűnügyi zár alá vette az EMFESZ Kft. tulajdonosi jogait megtestesítő 100 százaléknyi üzletrészt, miközben a keddi közlés szerint a svájci Zug kanton bírósága jogerős ítélete szerint a pernyertes svájci bejegyzésű RosGas AG szabadon gyakorolhatja tulajdonosi jogait a magyarországi cég felett - írta az MTI.

Jóllehet az NNI nem jogerős végzéssel tette meg az intézkedést Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója ellen indított nyomozással kapcsolatban, mindez azt jelenti, hogy a társaságot nem lehet eladni. Ugyanakkor a magyarországi gázkereskedő cég az MTI-vel kedden azt közölte, hogy az EMFESZ vagyona nem került zár alá, így a vagyon, vagy annak egy része forgatható.

A két ellentmondás közül az egyik csak látszólagos: a svájci per alapvetően arra vonatkozott, kit illet a társaság tulajdonjoga, azaz érvényesnek tekinthető-e a cég tavaszi eladása. Az EMFESZ-t egy RosGas Ag. nevű, Svájcban bejegyzett társaság vette meg áprilisban, amely mögött Góczi állítása szerint orosz üzletemberek vannak. Nem tudni, hogy kicsodák ők, de befolyásosak lehetnek, mert képesek voltak elérni, hogy az EMFESZ gázhoz jusson.

Az a tény ugyanakkor, hogy üzletrészt, és nem a vagyont, az egyes vagyonelemeket zárolták, elvileg lehetővé tenné, hogy az EMFESZ vezetése "leürítse" a céget, azaz másik cégbe vigye át a tényleges üzleti működést. Ezt egy szolgáltató cég esetében ugyanakkor nehezíti, hogy nem egy gépsort vagy gyáregységet kell egyszerűen másik cég nevére íratni/eladni, hanem a szolgáltatói szerződéseket tízezer számra átkötni, ez pedig se gyorsan, se csendben nem intézhető el.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×