INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az IMF vizsgálja a 2010-es magyar költségvetés tervezetét

InfoRádió / MTI
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői megkezdték Budapesten a Magyarországnak biztosított készenléti hitelkerethez kapcsolódó szerződés végrehajtásának felülvizsgálatát, és ennek részeként "sorról sorra elemzik" a 2010-es költségvetés tervezetét - mondta az IMF budapesti állandó irodájának vezetője

Irina Ivascsenko a CNBC amerikai tévécsatornának adott interjúban elmondta: Magyarország "jól halad a takarékossági programmal", ezt mutatta ki az IMF, a Világbank és az Európai Unió közösen biztosított hitelkeretének felhasználásáról szóló legutóbbi, októberben készült felülvizsgálati jelentés is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az IMF szerint tartható-e a 2010-es költségvetési tervezetben előirányzott - a hazai össztermék (GDP) arányában számolva - 3,8 százalékos hiány, vagy az Európai Bizottsághoz hasonlóan az IMF is nagyobb deficitet valószínűsít, Ivascsenko elmondta: ezt a soron következő, negyedik jelentés fogja tisztázni.

A nemzetközi pénzügyi szervezet képviselője hozzátette: a felülvizsgálatot végző szakértők megérkeztek a magyar fővárosba, és két hét alatt elkészítik az új jelentést. A munka során a költségvetési tervezet minden egyes sorát alaposan elemzik majd - hangsúlyozta Irina Ivascsenko.

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az idén és jövőre is 4 százalék fölött lesz Magyarországon a GDP-arányos költségvetési hiány. A deficitprognózis alapján a brüsszeli bizottság úgy látja, hogy nem tartható a kormány által megcélzott 3,9, illetve 3,8 százalékos hiánycél.

Magyarország tavaly novemberben összesen 20 milliárd euró készenléti hitelkeretet kapott az IMF-től, a Világbanktól és az Európai Uniótól, 17 hónapra. Az IMF ebből 11,7 milliárd eurót biztosított.

Az IMF és az Európai Unió szeptemberben beleegyezett, hogy hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbítják a hitelkeret felhasználásának határidejét. Az IMF a hosszabbítást azzal indokolta, hogy le kell fedni a választási időszakot és az új kormány megalakulásáig tartó átmeneti periódust.

A címlapról ajánljuk