eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az IMF vizsgálja a 2010-es magyar költségvetés tervezetét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői megkezdték Budapesten a Magyarországnak biztosított készenléti hitelkerethez kapcsolódó szerződés végrehajtásának felülvizsgálatát, és ennek részeként "sorról sorra elemzik" a 2010-es költségvetés tervezetét - mondta az IMF budapesti állandó irodájának vezetője

Irina Ivascsenko a CNBC amerikai tévécsatornának adott interjúban elmondta: Magyarország "jól halad a takarékossági programmal", ezt mutatta ki az IMF, a Világbank és az Európai Unió közösen biztosított hitelkeretének felhasználásáról szóló legutóbbi, októberben készült felülvizsgálati jelentés is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az IMF szerint tartható-e a 2010-es költségvetési tervezetben előirányzott - a hazai össztermék (GDP) arányában számolva - 3,8 százalékos hiány, vagy az Európai Bizottsághoz hasonlóan az IMF is nagyobb deficitet valószínűsít, Ivascsenko elmondta: ezt a soron következő, negyedik jelentés fogja tisztázni.

A nemzetközi pénzügyi szervezet képviselője hozzátette: a felülvizsgálatot végző szakértők megérkeztek a magyar fővárosba, és két hét alatt elkészítik az új jelentést. A munka során a költségvetési tervezet minden egyes sorát alaposan elemzik majd - hangsúlyozta Irina Ivascsenko.

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az idén és jövőre is 4 százalék fölött lesz Magyarországon a GDP-arányos költségvetési hiány. A deficitprognózis alapján a brüsszeli bizottság úgy látja, hogy nem tartható a kormány által megcélzott 3,9, illetve 3,8 százalékos hiánycél.

Magyarország tavaly novemberben összesen 20 milliárd euró készenléti hitelkeretet kapott az IMF-től, a Világbanktól és az Európai Uniótól, 17 hónapra. Az IMF ebből 11,7 milliárd eurót biztosított.

Az IMF és az Európai Unió szeptemberben beleegyezett, hogy hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbítják a hitelkeret felhasználásának határidejét. Az IMF a hosszabbítást azzal indokolta, hogy le kell fedni a választási időszakot és az új kormány megalakulásáig tartó átmeneti periódust.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×