eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Fél százalékponttal csökken az alapkamat

A monetáris tanács 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén, a döntés megfelel a piaci várakozásoknak.

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a monetáris tanács. A jegybank elnöke azt mondta: inflációs szempontból nemcsak lehetséges, hanem szükséges is az alapkamat csökkentése.

Legutóbb szeptember végén csökkent szintén 50 bázisponttal az alapkamat, és a mostani csökkentéssel már 7 százalékra mérséklődött. A jegybank elnöke azt mondta: az ülésen volt javaslat a 75 és a 100 bázispontos csökkentésre, és végül kis többséggel döntöttek az 50 bázispontos vágás mellett.

Simor András emlékeztetett: az infláció alakulása az utóbbi 2-3 hónapban rendre jobb lett a piacon vártnál, ezért volt lehetőség az alapkamat mérséklésére.

A jegybank elnöke elmondta azt is, hogy jelentősen nőtt a globális kockázatvállalási hajlandóság az utóbbi hónapokban, de a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny. Simor András úgy véli, gazdasági növekedésre 2010 közepétől számíthatunk.

Simor András hozzátette: a munkaerő-piaci adatok azt mutatják, hogy a vállalatok a bérnövekedési ütem mérséklésével és jelentős létszámleépítéssel alkalmazkodnak a gyenge külső és belső kereslethez, ezért a visszafogott bérezés kulcsfontosságúvá vált, mert ez segítheti a munkahelyek megőrzését és a gyorsabb kilábalást az elhúzódó recesszióból.

A jegybank elnöke hangsúlyozta: a monetáris tanács tagjai szerint az országkockázatok mérséklése miatt továbbra is fegyelmezett költségvetési politika szükséges.

A forint nem reagált a vártnak megfelelő jegybanki kamatvágásra

A forint erősödött kissé a jegybanki kamatvágással egy időben, de ez a kereskedők szerint a várnál jobbnak bizonyult lengyel szeptemberi ipari termelési adat hatására történt, az erősödő zlotyt követve.

Az eurót 266,26 forinton jegyezték 14 óra után, szemben az előtte tartott 266,60 forint körüli árfolyammal.

A lengyel ipari termelés szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent éves bázison, szemben az elemzők által várt 2,2 százalékos átlaggal. Havi bázison az ipari termelés 15,0 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×