INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kiszámolhatja, érdemes-e a visszalépnie az állami nyugdíjrendszerbe

Infostart / InfoRádió
Levelet küldött az érintetteknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arról, hogy lehetőségük van a tisztán állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre - tájékoztatott a hatóság. A visszalépés december 31-ig lehetséges.

Két csoport kapott értesítést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől. Az érintettekre jellemző, hogy 2008 végéig betöltötték 52. életévüket, jelenleg magánnyugdíj-pénztári tagok, és 1997-ben önkéntesen léptek be a magánnyugdíj-pénztári rendszerbe.

Egy részük még dolgozik, de lehetnek olyanok közöttük, akiknek a nyugdíját 2009 július elsejét megelőzően állapították meg, és ennek összegét, pénztári tagságukra való tekintettel, 75 százalékos mértékben állapították meg. Utóbbiak kérhetik a nyugdíj összegének ismételt megállapítását úgy, hogy figyelmen kívül hagyják a pénztári tagságukat, de a pénztár részére az eddig kifizetett összeget vissza kell fizetni.

Mindkét érintett csoport december 31-ig élhet a lehetőséggel. A pénztártagoknak magánnyugdíj-pénztáruk felé kell bejelenteni, hogy visszalépnek a tisztán állami rendszerbe vagy módosítanák a nyugdíj megállapításukat.

A felügyelet honlapján működik egy kalkulátor, amelynek segítségével mindenki egyénileg is kiszámolhatja, hogy érdemes-e élnie a mostani lehetőséggel.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy bár az 1956 előtt született többségének valószínűleg érdemes visszalépni a tisztán állami rendszerbe, ugyanakkor bőven lehetnek kivételek. Például a magasabb iskolai végzettségűek vagy a jó munkaerő-piaci státusszal rendelkezők, akik a magánnyugdíj-pénztári rendszer kezdete óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkeznek, már közel sem biztos, hogy jól járnak, ha visszalépnek.

Vannak olyan számítások, miszerint, ha valaki rosszul dönt, és most visszalép, akkor a kezdő nyugdíja akár öt százalékkal is alacsonyabb lehet, ami éves szinten egyhavi nyugdíjat jelent.

Mint ismert, a magánnyugdíj-pénztári rendszer 1998-tól indult, és olyanok is beléptek akkor, akik számára nem volt megalapozott ez a döntés. Számítások szerint mintegy 120 ezren lehetnek az érintettek, és többségük alacsonyabb iskolai végzettségű, akiknek szinte bizonyosan megéri a visszalépés a tisztán állami rendszerbe. Ugyanakkor a pénztárak és a felügyelet is hangsúlyozta: döntés előtt minden esetben kérjenek tanácsot, információkat a saját pénztáruktól.


A címlapról ajánljuk