INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Összefogott a politika és a bankszféra az adócsalók ellen

Infostart / InfoRádió
A francia bankok készek együttműködni a kormánnyal a pénzüket külföldön tartó adóelkerülők kiszűrése érdekében. Ezt a Francia Bankszövetség jelentette be egy közleményben kedden, azt követően, hogy a szervezet elnöke találkozott a pénzügyminiszterrel.

Az InfoRádióhoz is eljuttatott dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy a Franciaországban működő pénzintézetek a jövőben minden olyan információt átadnak a hatóságoknak, amelyek az adócsalás elleni küzdelmet segíthetik.

A bankárok ezzel gyakorlatilag igent mondtak - ráadásul rekordgyorsasággal - a pénzügyminiszter mindössze két napja, hétfőn bejelentett igényére, mely szerint rendszeres tájékoztatást szeretne a pénzintézetektől minden olyan, Franciaországból valamely, együttműködésre nem hajlandó adóparadicsomba irányuló átutalásról, amely meghaladja a tízezer eurót, azaz a 2,7 millió forintot.

Igaz, az Eric Woerth által megjelölt tízezres alsó határt a bankok egyelőre tárgyalási alapnak tekintik, így arról még nem született megállapodás. A pénzügyminiszter egyébként kedden azt is bejelentette, hogy mintegy 100 és 150 ezer közé teszi azoknak a francia állampolgároknak a számát, akik olyan pénzeket tartanak külföldön, amelyek után nem fizettek adót. A pénzügyi tárca közülük háromezer személyt név és bankszámlaszám szerint is ismer, ők Svájcban tartják pénzüket és év végéig kaptak haladékot az önfeljelentésre.

Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk, a háromezres lista létezését Eric Woerth a múlt héten jelentette be, és a francia média azóta azt találgatja, hogy a kormány miképpen juthatott hozzá ezekhez a rendkívül kényes információkhoz.

Az eddig megjelent hírek szerint az adóhatóság két Franciaországban működő, svájci illetőségű banknál tartott áfaellenőrzés során bukkant az adóelkerülők nyomára.

A franciák egy részének érezhetően egyre kevésbé tetszik a szokatlan kormányzati ellenőrzési igény, és ezt a pénzügyminisztérium illetékesei is jól érzékelik, ezért - a helyzet elmérgesedését elkerülendő - kedd óta azt hangoztatják, hogy a bankoknak nem automatikusan, hanem az adóhatóság kérésére kell majd a pénzmozgásokat jelenteniük. Az eljárás pontos módját várhatóan egy hónapon belül fogják jogszabályban rögzíteni.

Egy neves bankjogi szakértő mindeközben úgy véli, nem kizárt, hogy a kormány éppen a kívánt hatás ellenkezőjét éri el szigorító politikájával. Jérome Lasserre Capdeville a Le Figaro napilapnak nyilatkozva azt mondta, ha a pénzügyminiszter akaratának megfelelően módosítják a pénzügyi műveleteket szabályozó törvényt, úgy ahelyett, hogy a külföldön lévő francia tőke hazajönne, még többen menekítik majd ki a pénzüket, az ügyfelek ugyanis többé nem fognak bízni a hazai bankokban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk