eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre több a magyar a régió 500 legnagyobb cége között

A tavalyi 40-ről 72-re emelkedett azon magyarországi cégek száma, amelyek bekerültek a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb árbevételű vállalata közzé - derül ki a Coface Hungary és a Manager Magazin toplistájából. Dercze Zoltán a Coface országigazgatója elmondta: a Mol a második, míg az Audi, a régió hatodik legnagyobb cége.

A Coface Hungary és a Manager Magazin toplistáján a magyar mellett a bolgár, a horvát, a lett, a litván és az ukrán cégek száma nőtt, míg a cseh, lengyel, román, szerb és szlovák vállalatok közül kevesebb került be a régiós élmezőnybe, mint tavaly.

A Top 500 az új Európa 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát, amely a társaságok pénzügyi eredményein alapszik, így elsősorban az eladásokból származó bevételek, a nyereség, illetve a foglalkoztatottak számának alakulása határozza meg a helyezéseket.

A válság előtti állapotot a listán mutatja, hogy tavaly jelentősen, mintegy 9 százalékkal bővült az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég összesített árbevétele. Míg 2007-ben a legdinamikusabb növekedést a lengyel, a lett és a szlovák cégek mutatták, addig tavaly a lett, a litván, a horvát és magyar vállalatok árbevétele nőtt jobban.

A Top 500-as lista 72 magyar cégéből tizenhárom található az első százban, tíz pedig az első ötven között. A legnagyobb tíz vállalat közé két magyar cég került be, a Mol Nyrt. és az Audi.

Ezeket az E.On Földgázkereskedelmi Zrt. követi, amely a magyar harmadik helyet szerezte meg, míg összesítésben a huszonkettedik a régióban.

Az első tíz magyar vállalat között villamos-, energetikai, elektronikai, egy további autógyártó és egy kereskedelmi cég is található.

A felmérés szerint tekintettel arra, hogy a Top 500-as listán lévő magyar vállalatok köre stabil, nem várható, hogy táboruk bővülne. A hazai vállalatok többségének ugyanis sokszor a pénzügyi stabilitása is meglehetősen bizonytalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×