eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Még néhány napja van, ha olcsóbban akar lakást venni!

Az áfanövekedés miatt jelentős többletköltségre számíthatnak a lakásvásárlók július 1-je után. Aki azonban még előtte beadja igényét a földhivatalba, annak még az alacsonyabb kulcs szerint kell fizetnie a forgalmi adót. Egy 30 millió forintos ingatlannál ez 1,5 millió forintos megtakarítást jelent.

Július 1-jétől már nem 20, hanem 25 százalék lesz az áfa kulcsa. Ez ingatlanvásárlás esetén 10 millió forintonként 500 ezer forintos többletköltséget jelent a vásárlónak. Épp ezért nem mindegy, milyen kulcs szerint fizetjük az adót.

Az alacsonyabb kulcs szerint adózhatnak mindazok, akik lakásvásárlási szerződésüket július 1-je előtt beadják a földhivatalhoz, függetlenül attól, mikor fizetik ki az ingatlan árát.

Az összeg nem kevés, így megmozgatta az ingatlanpiacot is. Az Elephant Holding értékesítési igazgatója az InfoRádió kérdésére 20-25 százalékra becsülte az elmúlt hetekben érzékelhető forgalomnövekedést. Zelei Zoltán hozzátette: sokan a már megkezdett ügyleteiket felgyorsították, így az értékesítők jelentős forgalmat bonyolítottak az elmúlt 2-3 hétben.

Meglepő módon a lakásvásárlási támogatások várható megszüntetése nem mozgatta meg ennyire a vásárlókat. A szocpol vagy a kamattámogatások elvétele nem volt akkora hatással az ingatlanpiacra, mint az áfaemelés.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 18:52
×
×
×
×