eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cáfolja a Mol, hogy lefejeznék az INA-t

A horvát köztársasági elnök, Stjepan Mesic szerint az INA horvát olajtársaság vezetésében lezajló személyi változásokat korai kommentálni, amíg meg nem vizsgálják alaposan a horvát kormány és a Mol által kötött szerződést. A távirati iroda információja szerint összesen három magyar került az INA új vezetésébe.

Az INA 43-44 százalékos része a horvát állami tulajdont jelenti az INA-ban. A horvát Vecernji list napilap internetes kiadása kedden arról számolt be, hogy a magyar Mol mint az INA többségi tulajdonosa a nemrég átvett irányítási jogkörében "lefejezte" a horvát olajtársaság vezetését. A lap írása szerint mintegy 80 felsővezetőtől válik meg a cég, de az INA közölte, hogy a leépítés ennél sokkal kisebb mértékű, és mindenkinek biztosítanak munkát.

A lap felidézi, hogy a cég az elmúlt évben egymilliárd kuna (38 milliárd forint), idén az első negyedévben pedig további 200 millió kuna (7,6 milliárd forint) veszteséget halmozott fel.

Az újságnak név nélkül nyilatkozó egyik INA-vezető elismerte, hogy túl sokan vannak a cégnél, de szerinte a körülményekhez képest jók a társaság eredményei. Állítása szerint egy magyar alkalmazott törvénysértő módon, írásbeli indoklás nélkül vette át a munkáját. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nincs oka panaszkodni a cégre.

Az MTI információja szerint az INA új vezetésében összesen 18 poszton volt változás. A lecserélt vezetők közül 15 továbbra is horvát, rajtuk kívül pedig három magyar vezető került újonnan a horvát olajtársaság vezetésébe.

A Mol június 10-én közölte, hogy átvette az INA működtetése feletti irányítást, miután a horvát olajipari cég Zágrábban megtartott évi rendes közgyűlése megválasztotta a társaság új felügyelőbizottságát.

A részvényesi megállapodás horvát kormánnyal januárban aláírt módosítása alapján a Mol 5 főt delegál a kilenctagú bizottságba. Aznap megválasztották az új igazgatóságot és az ügyvezető igazgatókat is.A megállapodással lehetővé válik, hogy a Mol Csoport beszámolójában 2009. június 30-tól teljes körűen konszolidálják az INA-t, olvasható a magyar vállalat tájékoztatásában.

A Mol szerint az erősebb partnerség révén az INA jelentős javulást érhet el üzleti tevékenységében, növelheti hatékonyságát és profittermelő képességét.

A Mol tavaly októberben vált az INA legnagyobb részvényesévé, egy sikeres önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként. A társaság és a horvát kormány 2009. január 30-án aláírták a részvényesi megállapodás módosítását, valamint egy gáz keretszerződést az INA gázkereskedelmi és földalatti gáztárolási tevékenységeinek leválasztásáról és értékesítéséről és a horvát piac hosszú távú gázellátásáról, illetve a szénhidrogén-termelés bányajáradékáról.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×