eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Brüsszel nem hagyja magát zsarolni

Meglepő állásfoglalást tett az Európai Bizottság Ukrajna orosz gázimportjával kapcsolatban, nevezetesen, hogy nem fizet Kijev helyett. Elemzők szerint a döntés egyben üzenet volt Oroszországnak, hogy Brüsszel nem hagyja magát zsarolni.

Nincs olyan pénzkeret az Európai Unió költségvetésében, amelyből finanszírozni lehetne Ukrajna oroszországi gázimportját - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs zárónapján.

José Manuel Barroso hozzátette: az EU-nak nincs illetékessége az ügyben. Az ukrán gázellátó vállalat még a csúcs előtt jelezte, hogy hitelhez szeretne jutni nyugat-európai forrásokból, hárommilliárd euróra lett volna igénye.

Ukrajnának minden hónapban gondot okoz az orosz gázszámla kifizetése. Az viszont, ha nem fizet és elmarad gázszállítás, nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is érzékenyen érintené.

Kijev egyébként közvetlenül az EU-csúcs előtt fizette ki a májusi gázszámlát, amivel igencsak meglepte az oroszokat. Az uniós döntés egyúttal azt is jelenti, hogy a Bizottság nem enged az orosz zsarolásnak, igaz, egyúttal felhatalmazást is adtak az unió végrehajtó szerveinek, hogy rendkívüli esetben hozzáférést kapjanak a tagországok stratégiai gázkészletéhez és megtilthatják azt is, hogy Brüsszel hozzájárulása nélkül a tagországok csökkentsék a szomszédos államokba irányuló földgázszállítást. Az persze kérdés, hogy ez a felhatalmazás elégségesnek bizonyul-e akkor, amikor ismét leáll a gáztranzit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×