eur:
384.45
usd:
353.52
bux:
69884.13
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Oszkó: 20 éve nem volt példa ilyen arányú adócsökkentésre

A kormány olyan arányú adócsökkentésre szeretne javaslatot tenni, amelyre 20 éve nem volt példa Magyarországon - közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter a szerdai kormányülés előtt. Az MTI értesülése szerint ezen tárgyalja a kabinet a 2010-es adócsomagot, míg a vagyonadó koncepciója, és annak pontos számai külön előterjesztésként csütörtökön kerülnek a kormány elé. A cafetéria-rendszer átalakítása várhatóan a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén véglegesedik.

Oszkó Péter kiemelte: a kabinet az ülésen a jövedelemadó csökkentésről tárgyal. "A cél az, hogy akik a munkájukból élnek, több jövedelemhez jussanak, legyen jobb esélyük jobb életminőségre, és akár félre is tehessenek belőle" - fogalmazott Oszkó Péter.

Hangsúlyozta: a kormány tervei szerint az átlag jövedelemmel rendelkezők másfél havi plusz nettó jövedelemhez juthatnak jövőre.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a vagyonadóról csütörtökön tárgyal a kormány, amelynek részeként az ingatlanok mint vagyontárgyak kerülhetnének adózás alá.

Az MTI információi szerint a kormány elé kerülő előterjesztés alapján 2010-ben alapvetően a jövedéki adó és az eva mértékének emelése nyújt fedezetet a munkára rakódó terhek csökkentésére.

Jövőre is emelkedik a jövedéki adó

Így jövőre is emelkedik a jövedéki adó: gázolaj esetében ez 7,6 százalék, a benzinnél pedig 10 százalék. A cigaretta minimumadója 8,3 százalékkal, az alkoholtartalmú italok esetében pedig ez az adó 10 százalékkal nő az ideihez képest. Ahogy az már korábban is ismert volt, az eva 25-ről 30 százalékra nő.

Az előterjesztés tartalmazza a korábban jelzett "adóparadicsomokba" kimentett pénz megadóztatását, amelynek forrásadója jövőre a tervek szerint 30 százalék lenne.

Az szja és a munkáltatói terhek csökkentése a korábban ismertek szerint alakulna 2010-ben: az szja felső sávhatára az idei 1,7 millió forintról 5 millió forintra emelkedne, az alsó adókulcs 18-ról 17 százalékra, a felső kulcs pedig 36-ról 32 százalékra csökkenne. Az adójóváírás felső határa a mai 1 millió 250 ezer forintról jövőre 3 millió 188 ezer forintra nőne.

A kormányzati számítások szerint az szja új szabályaival az adózók 91 százaléka az alsó adókulcs szerint adózna jövőre, ami az átlagos keresetnél 10 százalékos bérnövekedést jelentene.

Tíz százalékos bérnövekedés

Kormányzati számítások szerint egy havonta bruttó 200 ezer forintot kereső munkavállaló 2010-ben éves szinten 188.460 forinttal többet vinne haza, mint 2009-ben; ez havonta 15.705 forinttal lenne több, mint idén, ami 10 százalékos bérnövekedésnek felel meg.

Az előterjesztés szerint 2010-ben 5 százalékponttal, azaz 27 százalékra csökken a munkáltatói járulék minden jövedelemre; megszűnik a tételes eho; a társasági adókulcs 2011-ig ideiglenesen 19 százalékra emelkedik. Az adóék átlagkereseten 54-ről 45,7 százalékra csökkenne.

A kabinet úgy számol, hogy például havi bruttó 240.000 forintos jövedelem után havonta 16.950 forinttal kevesebbet fizet a munkáltató, miközben a munkavállaló nettó bére 16.488 forinttal nő. Aki bruttó 3,6 millió forintot keres egy évben, annak jövőre ebből 2 millió 225 ezer forint maradna meg nettóban, ami nagyjából 192 ezer forinttal több, mint idén - véli a kormány.

A vagyonadóról szóló koncepciót, és annak részletes számait csütörtöki ülésén véglegesíti a kabinet. A tervek szerint 30 millió forintos ingatlan után 0,25, 50 milliós után pedig 0,5 százalékos központi adót kellene fizetni. Ennél alacsonyabb értékű ingatlanok esetben megmarad a jelenlegi rendszer. A tervek szerint más nagy értékű vagyontárgyakra is vonatkozna a vagyonadó, például autókra, vízi- és légi közlekedési járművekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. A NATO parlamenti gyűlése támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól - Oroszország számára ez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×