eur:
389
usd:
361.14
bux:
68682.22
2024. május 7. kedd Gizella

EBRD: Katasztrofális fél éven van túl Kelet-Európa

"Katasztrofális" adatokat produkáltak a tavalyi utolsó negyedévben az átalakuló gazdaságok, és az idei első negyed sem bizonyult sokkal jobbnak, mondta kedd este Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Thomas Mirow, aki a bank hétvégi éves közgyűlése előtt tartott helyzetértékelést külföldi tudósítóknak, azt mondta: már a tavaly tavaszi közgyűlés idején is kilenc hónapja tartott a pénzügyi válság, de akkor még senki nem gondolta, hogy az EBRD működési területéhez tartozó országok is e válság áldozatául esnek.

A tavalyi közgyűlés időszaka és a mostani közötti különbséget Mirow úgy jellemezte: annak idején sok vita folyt arról, hogy a bank fizessen-e osztalékot, ma viszont senki nem beszél erről. Ugyancsak sokszor szóba került, hogy az EBRD-re meddig lesz még szükség, de jelenleg erről sem beszél már senki.

Az MTI kérdésére, hogy a válság miatt megnövekedett térségi finanszírozási igények miatt szüksége lehet-e a banknak pótlólagos tőkére, Mirow úgy fogalmazott: a jelenlegi finanszírozási keretek között maradva az EBRD meglévő tőkéje "még jó ideig" elég lesz. Ha azonban a részvényes államok a jelenleginél "sokkal több" finanszírozást várnak el az EBRD-től, akkor szükségessé válhat a tőkeemelés.

Ez utóbbi lehetséges mértékéről az elnök csak annyit mondott: ez attól függ, hogy a részvényesek a jelenleg tervezettnél mennyivel több finanszírozásra kérik fel a bankot.

Az EBRD már korábban bejelentette, hogy az idén rekordösszeget, 7 milliárd eurót nyújt befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó országoknak, és növeli tevékenységét a már EU-tag közép-európai térségben is.

Az eredeti, még a válság előtt felvázolt előrejelzések alapján ez utóbbi országok 2010-től már nem szorultak volna EBRD-finanszírozásra.

Az MTI kérdésére, hogy mennyivel hosszabbíthatta meg a jelenlegi válság az EBRD várható élettartamát, a bankelnök kitérő választ adott, mondván: a tanulság az, hogy "csak azért, mert volt néhány jó év", nem szabad veszélyeztetni azokat az intézményeket, amelyekre szükség lehet nehéz időkben.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×