eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még semmi nem biztos Pakson

Bár a parlament már megadta a hozzájárulását az újabb paksi atomerőmű-blokkok megépítéséhez, egyelőre azonban még nem biztos, hogy valóban bővül a Duna menti reaktor. Az előkészítő munka 5-6 évet is igénybe vehet, és hogy a gyakorlatban mikor épülnek meg az új blokkok, az a műszaki, gazdasági és környezeti kérdésektől függ.

A politikai döntés már megszületett, amikor a parlament rábólintott - ezt Magyarországon törvény írja elő -, a szakmai viták azonban még nem zajlottak le a Paksi Atomerőmű bővítéséről - mutatott rá az InfoRádióban Aszódi Attilát, az MTA energetikai bizottságának elnöke.

Mint mondta, a következő lépés egy előkészítő csapat felállása, és a finanszírozás megalapozása. Szükség van részletes környezeti hatásvizsgálatok készítésére, majd közmeghallgatásokra is sort kell keríteni, amelyben minden bizonnyal a környező országok is részt akarnak majd venni - mutatott rá a szakember.

Még a konkrét kivitelezés megkezdése előtt meg kell szerezni a szükséges engedélyeket, a többi mellett a vízjogi, az energetikai és a nukleáris biztonsági engedélyt.

A tényleges építkezés csak mindezen akadályok leküzdése után, nagyjából 5-6 év múlva kezdődhet el - közölte Aszódi Attila.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×