eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ismét leminősítette Magyarországot a Coface

Rontott Magyarország besorolásán is - több országgal együtt - a hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó Coface, az ország kockázati besorolását A3-ról A4-re változtatta - közölte a Coface Hungary szerdán.

Közleményükben Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója úgy vélekedett: Magyarország esete nem egyedi, az egész régiót leminősítették a világgazdasági válság miatt.

A Coface szerint a magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási problémákkal is jár. Jelentős probléma továbbá, hogy a magyar export közel 30 százaléka Németországba irányul, ahol ugyancsak gazdasági lassulás tapasztalható, így az exportorientáló magyar cégek a jóval kisebb megrendelésállománnyal szembesültek.

Kifejtik: Magyarországot a válság rossz költségvetési helyzetben érte, így a mozgástér meglehetősen kicsi. Az országigazgató szerint akkor nem "csúszik" tovább az ország az értékelési listán, ha valóban megindulnak a meghirdetett megszorító lépések, és stratégiai döntések születnek, vélhetően csak a választások után. Ha a válságintézkedéseket nem hajtja végre az ország, akkor belátható időn belül a B kategóriába kerül - adta hírül az MTI.

A Coface tizenhárom fokozatú skáláján a legtöbb megfigyelt ország egy hellyel csúszott vissza, míg Spanyolország, Nagy-Britannia és Írország kettővel. Korábbi besorolását csak pár régió - India, Brazília, Kína, a közel-keleti országok és az észak-afrikai régió - volt képes megőrizni. Oroszországot súlyosan érintette a válság, a Coface C-re rontotta besorolását.

A közleményben Francois David, a Coface elnöke úgy ítéli meg, hogy a válság 2009 első felében éri el csúcspontját, az év második felében azonban véget érhet. A fejlődés 2010 elején megindulhat, ez azonban lassú és hosszadalmas lesz a versenyszférában elhúzódó adósságrendezés miatt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×