eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Chikán: Se felhatalmazása, se lehetősége nincs Bajnainak nagy dolgokra

A magyar gazdaság válságának leküzdéséhez meg kell indítani a szerkezeti reformokat - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila, a Reformszövetség egyik tagja. A volt gazdasági miniszter hozzátette: ehhez nem elég az új kormány rendelkezésére álló egy év, éppen ezért szerencsésebb lett volna az előrehozott választásokat tartani.

A Reformszövetség sikerrel befejezte vállalt feladatát, összeállított egy koncepciót, amely megmutatja: lehet olyan összefüggő és következetes gazdaságfejlesztési-válságkezelési programot összeállítani, amely képes az országot kimozdítani a jelenlegi helyzetből - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila, az április 2-án megszűnt szövetség reálgazdasági munkacsoportjának vezetője.

A volt gazdasági miniszter közölte: a javaslatcsomag elkészülte óta romlottak az ország várható gazdasági mutatói, a program alapvető szerkezeti elemeit azonban nem érintik ezek a változások. A Reformszövetség felbomlásának egyik oka éppen az, hogy nem a konkrét számok, adatok folyamatos frissítésére szerveződött, ehhez nincs meg az apparátusa sem - fűzte hozzá.

Chikán Attila hangsúlyozta: a szövetség programjának lényegét nem is a benne szereplő számok képezik a lényegét, hanem az a szerkezet, amelyben a tagok a gazdasági válság kezelésének és a növekedés beindításának módját látták.

Adót kell csökkenteni

Adócsökkentésre mindenképpen szükség van, a kérdés az, hogy milyen időtávon lehet ezt megvalósítani - jelentette ki a volt gazdasági miniszter, aki szerint ugyanis a válságkezelésnek magában kell hordoznia a növekedés beindításának feltételeit is.

Chikán Attila korábban arról is beszélt, hogy Magyarország termelékenysége a nyugat-európai szint ötven százaléka. A szakértő most közölte: ezen a foglalkoztatás növelésével, a kis- és közepes vállalkozások működési feltételeinek javításával, a kutatás-fejlesztés eredményeinek gyorsabb gyakorlati alkalmazásával, és egyáltalán, a gazdaságszervezés olyan módszereinek bevezetésével lehet, amelyek a jelenlegi intézményrendszerben csak nehezen vagy egyáltalán nem használhatók.

Sok országban működik például a magyarnál sokkal hatékonyabb tanácsadói-támogatói rendszer, amely nagy szakmai hozzáértéssel és korrupciómentesen segíti a kis- és közepes vállalkozások piacra jutását. Magyarországon még mindig problémát hogy a cégek nem tudják, hogyan lehet egy-egy terméket értékesíteni - magyarázta a Reformszövetség tagja.

Nyilatkozataiból kiderül, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök tisztán látja leendő kormánya korlátait: tudja, hogy a nagyobb intézményi átalakítások véghezvitelére nincs se felhatalmazása, se lehetősége abban a szerkezetben, amelyben létrejött - mondta Chikán Attila. Megjegyezte: éppen ezért ő maga is az előrehozott választások megtartását támogatta volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×