eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Teljesen államosíthatják Németországban a Hypo Real Estate-et

A német kormány csütörtökön újabb lépést tett a Hypo Real Estate bank feletti teljes ellenőrzés megszerzése felé. Ajánlatot tett a részvények tulajdonosainak, hogy azok önkéntesen váljanak meg papírjaiktól.

A kormány bankmentő pénzalapja, a Soffin 1,39 eurós részvényenkénti vételi ajánlatot tett a jelzáloghiteleket nyújtó pénzintézet papírjaira. Az ajánlati ár meghaladja a bank szerdai frankfurti záróárfolyamát, ami 1,2 euró volt. A vétel összértéke 290 millió euró lehet, amennyiben a részvényesek valamennyi papírjuktól megválnak.

A Soffin közleménye szerint a bank részvényesei vonzó áron adhatnak túl tulajdonukon.

A német kormány a múlt hónapban megszerezte a Hypo Real Estate 8,7 százalékát 60 millió eurós befektetéssel. A bank akkor azt közölte, hogy ez az előfeltétele a pénzintézet feltőkésítésének, majd a "teljes kormányzati ellenőrzés" kiterjesztésének.

Horst Köhler német államfő e héten látta el kézjegyével azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány kisajátítsa a részvényeseket, amennyiben azok önként nem válnának meg papírjaiktól. A határidő a papírok eladására június 30.

A J.C. Flowers & Co LLC amerikai befektetői társaság rendelkezik a Hypo Real Estate 21,7 százalékával, és korábban már jelezte, hogy nem kíván megválni a részvényekről, de hajlandó a "konstruktív tárgyalásokra".

A Hypo Real Estate, amely tavaly 5,38 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, a pénzügyi válság egyik legnagyobb németországi áldozata. A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 87 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a bankot a felszínen, de ettől tartós megoldást nem vár.

A bank papírjainak árfolyama a csütörtöki tőzsdenyitás után 15 százalékkal 1,38 euróra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×