eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Roham a szocpolért: nő a forinthitelek iránti kereslet

Több banknál is megerősítették, hogy az elmúlt hetekben megnövekedett az érdeklődés a lakáshitelek iránt, főként az állami kamattámogatású konstrukciókat keresték. Ugyanakkor az év egészére 30-40 százalékos visszaesést prognosztizálnak 2008-hoz képest.

Már egyáltalán nem sláger a devizahitel. A forinthitelek iránt viszont jócskán megnőtt az érdeklődés, igaz az állami támogatású konstrukciók azok, amelyeket a leginkább keresnek - összegezhető az InfoRádió által megkeresett pénzintézetek válaszaiból.

Az FHB Bank kommunikációs igazgatója azt mondta, a megnövekedett érdeklődést a szokásos, a tavaszi időszakra jellemző megugrásnak tartják. Kapéter Béla hozzátette, az állam által nyújtott hitel segítségével több lakáshitelt tudnak majd kihelyezni.

Az Erste Banknál azt mondták, az elmúlt egy hónapban majdnem tízszer annyi kiegészített kamattámogatásos hitelt folyósítottak - igaz, ebben része lehetett egy médiakampánynak is. Jellemző, hogy tavaly azok is piaci kamatozású devizahitelt vettek fel, akik jogosultak lettek volna az államilag támogatott forinthitelekre. Mostanra viszont fordult a kocka.

A K&H Banknál nem tapasztaltak számottevő növekedést az év elejéhez képest. A banknál az euróalapú lakáshitelek kérelme és folyósítása a domináns, de némileg megemelkedett az állami támogatású forinthitelek volumene is.

A CIB Bank lakossági termékmenedzsment-vezetője azt mondta, egyértelműen megnőtt a forinthitelek iráni igény 2009-ben. Míg korábban az ügyfelek 90 százaléka devizában akart eladósodni, addig idén minden száz igénylésből negyven-ötven már forinthitelre vonatkozik.

Árva András hozzátette, az állami támogatások esetleges eltörlésének ellenére többen keresték meg a pénzintézetet, háromszor annyi igénylés érkezik a bankhoz a "szocpolra".

Abban szinte minden pénzintézet egyetértett, hogy a forinthitelek iránt újra megcsappanhat az érdeklődés, ha a kormány eltörli a szocpolt vagy a kamattámogatást, és megint a deviza-, azon belül is az euróalapú hiteleké lehet a főszerep.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×