eur:
389.24
usd:
360.98
bux:
68475.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Olcsóbb lesz az import gáz, de nem a fogyasztóknak

Csökken a földgáz importára, több mint 20 százalékkal - írja a Világgazdaság, hozzátéve, hogy ennek ellenére a hazai fogyasztó átlagár nem változik. Szakértők szerint a fogyasztói árak csökkenése júliustól valószínű.

Az első negyedéves 485 dollár helyett már csak 358 dollárba kerül az árképlet alapján az import földgáz ára - írta a Világgazdaság. Hiába csökken ugyanakkor 22 százalékkal az import ár, a végfogyasztói átlagár 105,05 forint marad.

A végfelhasználói ár egyrészt azért nem változik, mert a forint árfolyama is jócskán gyengült a dollárhoz képest, másrészt, mert a kormány és a gáznagykereskedő között tárgyalások folynak arról, hogy az E.ON felé felhalmozódott tartozásokat miként tudják csökkenteni.

A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint 10 százalékos importár mérséklődés átlagosan 6-7 százalékos fogyasztói árcsökkenést indokol a most alkalmazott árképlet alapján. A kormány legutóbbi, március eleji döntésének bejelentésekor az energiaügyekért felelős miniszter, Molnár Csaba úgy nyilatkozott: a harmadik negyedévtől már valószínű a gáz árának csökkenése.

Az azonban kérdés, hogy a lakosság mennyit érzékel majd ebből, hiszen született március elején egy kormányrendelet, amely szerint a földgáz fogyasztói árának esetleges csökkenésével arányosan mérséklődik a gáz- és a távhőár szociális támogatásának összege. A kormány ezzel mintegy 20 milliárd forint megtakarítást vár. A harmadik negyedév egyúttal a gázpiaci liberalizáció kezdetét is jelenti.

Ez a fogyasztónak annyiban jelent változást, hogy lehetősége van a szabadpiacra kilépni, olcsóbb szolgáltatót keresni. Az egyetemes, azaz hatóság által ellenőrzött és korlátozott, szolgáltatás megmarad. Az elfogadott szabályozás szerint azonban ebből kiléphet a fogyasztó, például, ha az egyetemes szolgáltatásban megszabott fogyasztói ár a piaci árnál magasabb lesz, de visszalépni az egyetemes szolgáltatásba ezután már nem lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×