eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gázpiac: a lakossági fogyasztókkal fizettethetik meg az állami tartozást

Százmilliárd forint feletti az állam tartozása a közüzemi nagykereskedő E.ON felé, amit a gázpiac nyitásáig hátralévő négy hónapban nem lehet kiegyenlíteni - mondta az InfoRádiónak a Force Motrice energiapiaci tanácsadó cég elemzője. Felsmann Balázs hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a júliusi gázpiaci nyitás erősen torzul, mert a tartozást jórészt csak az egyetemes, azaz a lakossági szolgáltatáson belül tudják majd ellentételezni.

Novemberben még 50-70, ma - a dollár árfolyamának emelkedése miatt - már 100 milliárd forint feletti veszteséget jósol a negyedik negyedévben elmaradt gázáremelés miatt a közüzemi nagykereskedő E.ON-nak a Force Motrice.

Az energiapiaci tanácsadó cég elemzője az InfoRádióban közölte: kizártnak tartja, hogy az állam a gázpiac megnyitásáig hátralévő négy hónapban ledolgozza a tartozást. Ennek oka, hogy a második negyedévben, a fűtési szezon végével drasztikusan visszaesik a gázfogyasztás, ráadásul most - az általános gazdasági recesszió nyomán - az ipari gázfelhasználók kereslete is csökken - magyarázta Felsmann Balázs.

Korábbi döntéseinek eredményeképpen a kormány igazi csapdahelyzetbe kerül, hiszen júliustól már nem lesz lehetősége a hatósági ár alkalmazására olyan formában, ahogyan azt ma teszi - hangsúlyozta a Force Motrice energiapiaci tanácsadó cég elemzője. Erősen torzul tehát a gázpiaci nyitás, mivel a tartozást csak az egyetemes szolgáltatáson belül lehet majd ellentételezni, vagyis a lakosságnak kell megfizetnie azt - tette hozzá.

Felsmann Balázs szerint ennél a piackonform megoldásnál csak rosszabb lehetőségek léteznek, ilyen például, ha a kormány háttérmegállapodást köt a nagykereskedő E.ON-nal, hogy egy másik tarifaelemen keresztül kompenzálja veszteségért.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×