eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Folytatódik az orosz-ukrán gázvita

Bulgáriába, Törökországba és Csehországba is a szokásosnál kevesebb orosz földgáz érkezik az ukrán-orosz gázvita miatt, Magyarország - a legutóbbi tájékoztatás alapján - megkapja a szerződésekben rögzített mennyiséget.

A bolgár állami gázipari cég vezérigazgatója azt mondta: ha tovább mérséklődik az országba érkező gázmennyiség, akkor korlátozni kell a felhasználást.

Lakatos Edina, a MOL-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt. szóvivője szombaton arról számolt be, hogy Magyarország egyelőre megkapja a szerződés szerinti gázmennyiséget, és az átmeneti csökkenés után a nyomás is emelkedett a vezetékben.

A Gazprom csütörtök reggel állította le a gázszállítást Ukrajnába, mert Kijev nem fizette ki teljes tartozását, és nem írta alá az új szállítási szerződést. Oroszország azzal vádolja az ukrán felet, hogy engedély nélkül elvesz az Európába szánt gázból, míg Kijev azt állítja: a nyomást Moszkva csökkentette a vezetékekben. Mindkét fél a stockholmi kereskedelmi kamara nemzetközi választott bíróságához fordult az ügyben.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben Ukrajnát elkerülő vezetékeken, így Fehéroroszországon és Törökországon át.

Az Interfax hírügynökséghez eljutott jogi szakvélemény kimondja, hogy 2003 óta, 2013-ig szólóan érvényes szerződés áll fenn az orosz és az ukrán fél között, amely rögzíti mind a tranzit mennyiségét, mind körülményeit. Ezért a szóvivő abszurdnak nevezte a Naftogaz bejelentését arról, hogy ellenkeresettel fordul a stockholmi kereskedelmi kamara nemzetközi választott bíróságához.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×