eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Magyarországon százezer ember éhezik"

Egy év alatt 75 millióval nőtt a világban az éhezők száma az élelmiszerár-robbanás és a klímaváltozás miatt bekövetkezett terméscsökkenés miatt. Erről az Élelmezési Világnap alkalmából az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete Regionális Irodája munkatársai számoltak be.

Az Európai Unióban átlagosan 10 százalékkal drágultak az élelmiszerek, Magyarországon az éves áremelkedés 12 százalék körül volt. Az árak további növekedését idézheti elő a bioüzemanyagok iránti növekvő kereslet, a Föld népességének növekedése, a kőolaj magas világpiaci ára, tőzsdei spekulációk, valamint a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és megváltozott éghajlati viszonyok miatt fellépő terméskiesés.

Az éhezők száma ennek hatására a világon 925 millió főre nőtt. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke becslése szerint Magyarországon körülbelül 100 ezer ember éhezik, de 5-600 ezer azoknak a száma, akik nem jutnak elegendő mennyiségű ételhez.

Mária Kadlecikova, a FAO regionális képviselője szerint ez a szám azért mondható meglehetősen jónak, mert Magyarországon még mindig nagy szerepe van a háztáji gazdálkodásnak.

Az Agrár Európa Tanácsadó Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon a klímaváltozás hatására gyakoribbak lehetnek az aszályok és az árvizek, eddig Afrikában előforduló betegségek és kórokozók jelennek meg, és olyan hidegtűrő és csapadékkedvelő kultúrnövények termelése szűnhet meg, mint például a burgonya. Tóth Péter elmondta: a mezőgazdasági- és energiaárak növekedésének legnagyobb vesztese az élelmiszeripar, emellett megfigyelhető a hazai élelmiszerpiac zsugorodása is.

Tóth Péter úgy véli, problémás, hogy Magyarországnak van nemzeti éghajlatváltozási, de nincs agrárstratégiája; ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére mostanáig az unióban is csak irányelvek születtek, rendeletek nem.

Mária Kadlecikova kiemelte, hogy idén júniusban 181 ország küldöttei vettek részt a római élelmezési csúcson, ahol a résztvevők több megoldási javaslatot tettek a helyzet kezelésére. "A rövidtávon megvalósítható elképzelések között szerepel, hogy a rászoruló országokat vetőmaghoz, műtrágyához és üzemanyaghoz kell juttatni. Közép-és hosszútávon pedig a mezőgazdasági befektetés-ösztönzésre kell fektetni a hangsúlyt. Ez alatt azt értem, hogy előtérbe kell helyezni a magasabb szintű élelmiszerbiztonságot, az öntözést minél szélesebb körben el kell terjeszteni, és a raktározási kapacitásokat bővíteni kell" - hangsúlyozta.

Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület holnap útjára indítja a III. Magyar Adománykonvojt, hétvégén pedig lakossági élelmiszergyűjtést szerveznek az egyik hipermarketlánc áruházaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×