eur:
391.04
usd:
366.93
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Eltanácsolná Magyarországot az amerikai nagykövet az orosz vezetéktől

Washington szerint az európai államoknak, így Magyarországnak is meg kellene fontolnia, hogy felfüggeszti-e a tárgyalásokat Oroszországgal a Déli Áramlatról - mondta Budapesten April H. Foley amerikai nagykövet. A gazdasági minisztérium államtitkára közölte: Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat.

"A tárgyalások elhalasztása a Déli Áramlatról egy olyan lehetőség, amelyet hasznos lenne átgondolnia Magyarországnak" - mondta April H. Foley a Freedom House által szervezett energetikai konferencián az MTI-nek.

Az orosz-grúz konfliktus után az Európai Unió is azon a véleményen van, hogy nem lehet a szokásos módon folytatni a kapcsolatokat. Hasznos lenne az államoknak, hogy megvizsgálják, milyen lehetőségeik vannak arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Oroszországgal szemben. Fontos, hogy az EU olyan lépéseket tegyen, amely "megtörheti Oroszország terjeszkedési vágyát" - tette hozzá.

Úgy vélte, Magyarország számára is a Nabucco-projekt jelentene valódi diverzifikációt, épp ezért ez sokkal fontosabb, mint a Déli Áramlat. A Nabucco-nagykövet kinevezése, a januári budapesti Nabucco-csúcs azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezte magát a projekt mellett - mondta a nagykövet.

Rendkívül fontos, hogy a Nabucco-vezeték valósuljon meg először, hiszen ez jelent valódi diverzifikációt - húzta alá April H. Foley.

Garamhegyi: nincs ok megszületett szerződésen változatni

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára az MTI-nek erre reagálva hangsúlyozta: Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat a Déli Áramlatról. Az államközi szerződés már megszületett, Magyarországnak nincs oka ezen változtatni - tette hozzá.

Nem tudom, hogy miért gondolják azt "egyes amerikaiak", hogy Magyarországnak abba kellene hagynia a tárgyalásokat az egyetlen beszállítójával, erre nincsenek racionális érvek - mondta a politikus.

"Lehet, hogy ez egy geopolitikai játszma, de Magyarország energiaellátása nem a geopolitikai játszmáktól függ, hanem attól, hogy milyen módon tudjuk azt biztosítani technikai, technológiai és üzleti eszközökkel" - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország számára a Nabucco és a Déli Áramlat is fontos. Számtalanszor kijelentette Magyarország, hogy a Déli Áramlat egy kockázatot csökkent, míg a Nabucco kettőt. Utóbbi csökkenti a forrás és a tranzitkockázatot, az orosz vezeték pedig csak a tranzitkockázatot csökkenti - fűzte hozzá.

Az évi mintegy 30 milliárd köbméter szállítási kapacitású Déli Áramlat az orosz Gazprom és az olasz Eni energiavállalat közös vállalkozása orosz földgáz Európába juttatására, elkerülve a hagyományos útvonalakat. A Déli Áramlat gázvezeték a krasznodari területről a Fekete-tenger alatt haladva érné el Bulgáriában Várnát, ahonnan két ágra válik szét: az egyik ága Görögország felé indul Olaszországig, a másik Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át északról érné el Olaszországot, és a tervek szerint ausztriai ága is lenne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×