eur:
401.41
usd:
365.75
bux:
73610.99
2024. október 4. péntek Ferenc

Fitch Ratings: javultak a magyar mutatók

A Fitch Ratings szerint javulnak Magyarország külső fizetési és államháztartási egyensúlyi mutatói, a folyamatot terhelő eddigi kockázatok azonban megmaradtak.

A Fitch Ratings úgy véli: javultak a magyar külső fizetési és államháztartási egyensúlyi mutatók, ám a kockázatok továbbra is fennállnak.

A legnagyobb európai hitelminősítő térségi igazgatója elismerte az ország eddigi eredményeit, de azt mondta: a magyar szuverén adósi osztályzat javítása egyelőre nincs napirenden.

A cég legújabb előrejelzésében 3,7 százalékra prognosztizálta az idei GDP-arányos magyar folyómérleg-deficitet, a működőtőke-beáramlásnál ugyanakkor csökkenéssel számol.

A Fitch térségi igazgatója a távlati kockázatok között említette a következő választások előtti időszakot, amikor a ház szerint már bizonytalanabb lesz a költségvetési konszolidáció sorsa. Mindehhez "nagyon gyenge" növekedés és inflációs kockázatok járulnak, tette hozzá.

A Fitch Ratings - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként - tavaly szeptemberben javította vissza a leminősítést valószínűsítő addigi negatívról a jelenlegi stabilra a közepes befektetői "BBB plusz" magyar devizaadós-kockázati osztályzat kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar adósbesorolás rontását.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×