eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az EKB kitartott tavalyi döntése mellett

Frankfurtban az Európai Központi Bank elnöksége idei, első ülésén nem változtatott a tavaly jóváhagyott központi kamatlábon. Az értekezleten először vett részt Málta és Ciprus nemzeti bankjának elnöke, mert január elsején a két földközi-tengeri szigetországban is bevezették az eurót.

Az Európai Központi Bank elnöksége júniusban emelte 4 százalékra a központi kamatlábat. Azóta egyre komolyabb gondot okoz a nemzetközi konjunkturának a pénzpiac Amerikából begyürüzött válsága, valamint a rendkívül magas olajár, amit némileg kiegyensúlyoz az euró erős árfolyama.

Az euró dollárhoz viszonyított magas árfolyama viszont dilemma elé állítja a Központi Bank elnökségét, amihez hozzájárul még a magas infláció.

Decemberben az euróövezetben - az ezredforduló óta először - a drágulás aránya meghaladta a 3 százalékot.

Az Európai Központ Bank meggyőződése szerint a kiegyensúlyozott pénzpolitika egyik alapja az árstabilitás, amit azonban csak akkor lehet tartósan szavatolni, ha az infláció nem szökik 2 százalék fölé.

A bank élén álló Jean Claude Trichet ezért mérsékletre intette a munkavállalók érdekképviseleteit béremelés követeléseikkel összefüggésben.

Jól értesült források szerint Trichet egyelőre óvakodik a legdrasztikusabb infláció-fékező intézkedéstől, mert ha emelik a központi kamatlábat, akkor "hátba támadnák" a valutaegységbe tömörült országok akadozó konjunkturáját.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×