eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Végleg megválik az Elműtől Budapest

Még december közepén kiírta a főváros azt a pályázatot, amelynek keretében értékesíti a még tulajdonában lévő 10,54 százalékos Elmű részvénycsomagot - értesült a portfolio.hu. A pályázók csütörtökig nyújthatják be ajánlataikat a pakettre, amelyet a fővárosi önkormányzat csak egyben hajlandó értékesíteni.

A szerződéskötés a főváros tervei szerint pénteken meg is történik, ám mivel a mai záróárral számolva a pakett 19,2 milliárd forintot ér, aligha valószínű, hogy a többségi tulajdonos RWE-n kívül akad majd cég, amely hajlandó megvenni az egész csomagot.

Jó ideje napirenden van a fővárosban az Elmű önkormányzati tulajdonban lévő részvénycsomagjának értékesítése, ám a jelek szerint felgyorsultak az események a háttérben, ugyanis a portfolio.hu szerkesztőségéhez eljutott pályázati felhívás szerint az aspiránsoknak 2008. január 10-ig van lehetőségük benyújtani ajánlataikat. Másnap már meg is kötik a szerződést a nyertessel.

A tenderen csak meghívott ajánlattevők vehetnek részt, amelyeknek a köre nem ismert. Az ajánlati ár az egyetlen döntő szempont, azaz a legtöbbet kínáló viheti a részvényeket, de a kiíró fenntartotta magának a jogot arra, hogy indoklás nélkül érvénytelenné nyilvánítsa a tendert.

"Személyre szabott" a tender?


Ekkora méretű részvénycsomagra a hazai intézményi befektetők közül valószínűleg egy sem tud önállóan ajánlatot tenni, és bár elméletben a hazai szereplőknek megvan a lehetőségük arra, hogy egy brókercég mögé tömörülve közösen vegyék meg a pakettet (ahogyan az a győri Rába részvénycsomag értékesítésekor történt), vélhetően ez még több befektetőnek együtt is túl nagy falat lenne.

Bár az Elmű-csomag értékesítésével kapcsolatban sokféle pletyka keringett az elmúlt hónapokban a piacon, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tendert tulajdonképpen az RWE-re szabták.

Befektetői szempontból a tender azért lehet igazán érdekes, mert újra gerjesztheti az Elmű és az Émász esetleges tőzsdei kivezetésével kapcsolatos spekulációkat.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×