eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rekordösszegű kártérítést fizet a gyógyszergyár

Az amerikai Merck gyógyszergyár rekordösszeget, ötmilliárd dollárt fizet ki peren kívüli megállapodásban azoknak, akik a ma már nem forgalmazott Vioxx fájdalomcsillapító miatt panaszolták be a céget.

A Vioxx nevű fájdalomcsillapítót a Merck csak 2004-ben vonta ki a forgalomból, bár az orvosok visszajelzéseiből már 2001-ben tudta, hogy a gyógyszer növeli a szívinfarktus kockázatát.

A gyógyszergyár ellen egy louisianai bíróságon folyik az eljárás a Vioxx-ügyben. 26.500 ember követel kártérítést a cégtől.

Eddig 16 esetben született elsőfokú döntés, 11-szer a bíróság a gyógyszergyárnak adott igazat, de a gyár a többi öt esetben sem fizetett, hanem fellebbezett.

Elég lesz a pénz?

A perköltségekre - tehát nem az esetleg megítélt kártérítésekre - a vállalat egymilliárd 800 millió dollárt különített el.

A peren kívüli megállapodásról a Merck jogászai tavasszal kezdtek tárgyalásokat a panaszosok képviselőivel, amikor a bíróság arra kötelezte őket, hogy 47 és fél millió dollárt fizessenek egy idahoi postásnak, aki Vioxxos kezelés közben kapott infarktust.

Az ötmilliárd dollár még a világ hét legnagyobb gyógyszergyártója egyikének számító Merck számára is komoly összeg, mert nagyjából a cég egyéves nyereségének felel meg. Idén eddig ez a legnagyobb kártérítési összeg az Egyesült Államokban.

Ennél nagyobb összeg kifizetésére várhatóan csak a Wyeth gyógyszergyár kényszerül majd, mert ez ellen - 125.000 panaszossal történt peren kívüli megállapodás dacára - még mindig 70.000 eljárás folyik azok nevében, akik azt állítják: a Wyeth fogyókúrás készítménye szívbillnetyű-zavarokat okozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×