eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Veres: a kormány nem tett le az ingatlanadó bevezetéséről

A kormány továbbra is támogatja a kisadók összevonását, és az ingatlanadó bevezetéséről sem tett le - jelentette be Veres János. A pénzügyminiszter a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén beszélt.

Reális a lehetősége annak, hogy az öt parlamenti párt megegyezzen a költségvetés új szabályainak kialakításáról - jelentette ki a pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

A tervezett módosítások nagy része kétharmados parlamenti többséget igényel, ezért Veres János a részletekről nem kívánt beszélni, mert szerinte a nagyobb nyilvánosság inkább árt, mintsem használ a pártok megegyezésének. A koalíción belüli vitákról úgy nyilatkozott: vannak viták a két kormánypárt között a jövő évi költségvetésről, és lehetnek módosítások az egyes alfejezetekben, azonban a költségvetés sarokszámaihoz ragaszkodik.

A kormány célja változatlanul az, hogy az államháztartás hiánya 2009-re a 3 százalékos szintre csökkenjen, és így megszűnjön a Magyarország ellen folytatott uniós túlzott deficiteljárás.

A pénzügyi tárca vezetője szólt arról is, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján támogatja a kormány azt a módosító indítványt, amely szerint a jövő évi adórendszer keretében az 50 millió forintnál kisebb nyereségalappal rendelkező vállalkozások adóterhe 16 százalékról 10 százalékra csökken, ha a megtakarított 3 millió forintot fejlesztésre illetve a foglalkoztatás bővítésére használják fel.

Kitartanak

Veres János megerősítette: a kabinet kitart az úgynevezett kisadók összevonása mellett, amely az adóegyszerűsítést és a jobb áttekinthetőséget szolgálja.

A tervek szerint a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járadék és a rehabilitációs járulék helyébe lép az egységes adónem, amelynek alapja a korrigált nettó árbevétel lenne.

Az ingatlanadó szerepel a konvergencia programban, és ennek bevezetéséről sem tett le a kormány - jelentette ki a pénzügyminiszter. Azonban erről csak a jövő januárban kezdődő egyeztető tárgyalások után lehet részleteket elárulni, csakúgy mint arról, miként kívánja a kormány átalakítani a helyi iparűzési adó rendszerét.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×