eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Próbálják menteni a menthetőt a Boeingnél

Alig néhány nappal azután, hogy az Airbus átadta első A380-asát a szingapúri légitársaságnak, a rivális Boeingnél leváltották a 787-es gyártását előkészítő csapat vezetojét.

A Boeing múlt heti bejelentése után, miszerint a Dreamliner nevű 787-es első példányát jövő május helyett csak novemberben vagy decemberben tudják átadni, több iparági elemző is úgy vélte: a 787-es sokkal többet is késhet.

Ezt látszik igazolni, hogy az amerikai cég leváltotta a projektért a 2004-es indulás óta felelős Michael Bairt, és helyét az a Pat Shanahan vette át, aki annak idején a 757-es és a 767-es előkészítését is irányította.

A nagy rivális Airbus A380-asa egyébként kétéves késésben van, és az eredeti, 12 milliárd dolláros költségvetési keretet máris hat milliárddal lépték túl.

A Dreamliner a Boeing válasza az A380-asra, és ebbe számos olyan technológiai újdonság került, ami mind nehezíti és bonyolítja a gyártás előkészítését.

A gép testének közel fele szénszálas műanyagból készül, nem pedig a szokásos alumíniumból.

Mi több, a gyártási folyamatban minden eddiginél több részt adtak ki alvállalkozóknak, akik szinte teljesen kész részegységeket szállítanának - de ez a kiszervezés is a vártnál lassabban halad.

A folyamatot - ha ez egyáltalán lehetséges - tovább bonyolítja, hogy a Washington állambeli összeszerelő gyárba a részegységek - a teljes orr-rész, pilótafülkével és már beszerelt futóművel együtt - Kansasból, Észak-Karolinából, Japánból és Olaszországból érkeznek.

A 787-esből a Boeingnek már több mint hétszáz rendelése van, százhúsz milliárd dollárra becsült értékben, és a cég minden késésért kötbérrel fizet, közben pedig fennáll annak a veszélye is, hogy az elégedetlen légitársaságok átpártolnak az Airbushoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×