eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatékonyan dolgozik a magyar "adó FBI"

Mintegy 12 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg szeptember végéig az év elején alakult Kiemelt Adózók Igazgatósága - mondta el a szervezet igazgatója. Juhász István hozzátette: januártól már a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos adóvizsgálatok is ehhez az igazgatósághoz tartoznak majd.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága az év eleje óta 134 ügyben rendelt el több mint 600 ellenőrzést, és a már lezárult 214 ellenőrzés nyomán a kiemelt ügycsoportokban több mint 12 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg - közölte a szervezet igazgatója.

Juhász István elmondta: ezek a kiemelt ügyek jellemzően legalább 5-6 céget érintenek, általában 30-40-et, de van olyan is, hogy 1.500 cégből álló hálózaton keresztül zajlott az adócsalás.

Az "adó FBI"-nak is emlegetett szervezet 2007. január elején alakult, és legfőbb feladata - a kiemelt adózók vizsgálata mellett - a központosított ellenőrzés, azaz a nagyobb, szövevényesebb ügyek vizsgálata.

A szervezet igazgatója az eddigi tapasztalatokról szólva elmondta: a leggyakoribb kiemelt ügyek a számítástechnikai alkatrészek kereskedelmét vizsgáló ellenőrzések, ugyanis a feltárt adókülönbözet kétharmadát, mintegy 8 milliárd forintot ezeknél állapítottak meg.

Juhász István hangsúlyozta, hogy a központosított ellenőrzések hatékonysága éppen a nagy ügyekből kifolyólag több mint kétszerese az országos átlagnak, egy revizor a kiemelt adózók igazgatóságán napi másfél millió forint "megállapítást" termel.

Az igazgató szerint az adócsalási statisztika a bűnügyihez hasonló földrajzi megoszlást mutat: a 614 központosított ellenőrzésből közel 500-at a közép-magyarországi régióban Budapesten és Pest megyében, 43-at pedig a dél-alföldi régióban rendeltek el.

Juhász István elmondta azt is, hogy október közepétől a kiemelt adózók igazgatóságához tartoznak az úgynevezett rapid csoportok, amelyek általában meglepetésszerűen jelennek meg egy-egy adóalanynál, és nyugtaadást ellenőriznek, leltárt vesznek fel, illetve a munkaszerződéseket nézik meg.

Az igazgató közölte: jövőre a kormányzati tervek szerint emelkednek a bírságok is.

Egymillió forintra emelkedhet a nyugtaadás elmulasztásának büntetése - emelte ki.

Juhász István szerint a rapid csoportok ellenőrzései igen hatékonyak a feketegazdaság felderítésében, például az értékesítési láncolatok, a fiktív számlakibocsátók kiszűrésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×