eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aszálysújtotta területnek nyilvánította Magyarországot az agrárminiszter

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a száraz nyári időjárás miatt aszálysújtott területnek nyilvánította Magyarország mezőgazdasági földjeit. Ezzel megnyílt a gazdák előtt a vis maior keret. A Magosz szerint azonban ez az intézkedés megkésett.

Az aszálykár enyhítésére vonatkozó igényeket csak akkor lehet benyújtani, ha az agrártárca vezetője az aszály létét hivatalosan is kihirdeti. Ebben az esetben a gazdálkodók előzetes bejelentés nélkül nyújthatják be a tárcához kárigényüket.

A termelők szakértőinek becslése szerint az idei aszálykár értéke országosan elérheti akár a 200 milliárd forintot. Bár az aszály csak hét megyét sújtott, a termelők úgy vélik, a magasabb piaci ár nem kompenzálja a veszteséget.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója szerint elkésett az intézkedés Az agrár érdekképviselet szövetségi igazgatója kifogásolta azt is, hogy minisztérium tájékoztatása nem pontos, ugyanis arról nem tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy kárenyhítést csak azok kaphatnak, akik korábban beléptek a kárenyhítési alapba.

"Megközelítőleg 11 ezer gazdálkodó lépett be a nemzeti kárenyhítési alapba, mintegy 400 ezer hektár szántóföldterülettel. A tárca prognózisa alapján 500 millió forint befizetés várható a belépett gazdáktól, 500 milliót tesz hozzá a kormány a költségvetési forrásokból. Ha ezt elosztjuk a 400 ezer hektárral, és leszámítjuk belőle a fagykárosult gazdák által befizetett hektáronkénti 3000 forint alapján járó kárenyhítést, akkor megközelítőleg 10 ezer forint sem fog jutni egy hektárra" - vélekedett.

Budai Gyula szerint csak azok a gazdálkodók járnak jól, akik termékértékesítési szerződést kötöttek, és a vis majorra hivatkozva kibújhatnak a szállítási kötelezettségük alól. Õk ugyanis drágábban értékesíthetik áruikat a szabadpiacon.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×