eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Patthelyzet alakulhat ki a MOL és az OMV között

Az OMV MOL-részvényekre tett ajánlata olyan feltételeket tartalmaz, amelyekre most a MOL vezetésének kellene lépnie, így annak a legnagyobb az esélye, hogy patthelyzet alakul ki - mondta az InfoRádiónak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője.

Az OMV 32 ezer forintot ajánlott a MOL részvényeiért, amely a jelenlegi árakhoz képest jónak tekinthető akkor is, ha hozzávesszük, hogy az osztrák cég maximum az ajánlati ár 25 százalékáig saját részvényekkel is hajlandó fizetni - mondta az InfoRádiónak a Quaestor vezető elemzője.

Háda Bálint közölte: jelenleg kicsi az esélye annak, hogy az OMV meg tudja szerezni a MOL részvényeinek 50 százalékát.

Az elemző szerint inkább patthelyzet alakulhat ki addig, amíg az osztrák energiacég feltételei, amelyekhez az ajánlatot kötötte, nem változnak meg.

Az OMV azt kérte, hogy töröljék el a 10 százalékos szavazati korlátot, valamint vonják be a menedzsment által kontrollált részvényeket. Az akcióhoz az unió versenyjogi jóváhagyása is szükséges - emlékeztetett az elemző.

A MOL egyelőre nem reagált az ajánlatra, kérte azonban, hogy függesszék fel részvényeinek kereskedését.

Háda Bálint elmondta: akkor szokás ilyet kérni, ha a társaság olyan bejelentésre készül, amely markánsan befolyásolhatja az árfolyamot.

A Quaestor vezető elemzője úgy véli: itt is hasonló bejelentés várható, esetleg az, hogy a társaság tovább vásárolja a saját részvényeit.20 százalék semmire sem elég

A portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: az OMV 20 százalékos részesedése a MOL-ban gyakorlatilag semmire sem elég. Az osztrák cég célja nyilvánvalóan az, hogy megszilárdítsa helyzetét a magyar vállalaton belül, ehhez azonban az kell, hogy 50 százalék feletti részesedést szerezzen.

Az OMV célja egyértelműen az, hogy a MOL részvényeinek több mint felét megszerezze, ez azonban a magyar vállalat menedzsmentjének közreműködése nélkül nem lehetséges - közölte Baráth Szabolcs.

A szakértő úgy véli: az OMV által szabott feltételek a magyar fél számára elfogadhatatlanok, tekintve, hogy az elmúlt hónapokban mind a MOL vezetése, mind a politikai elit kiállt amellett, hogy a vállalatot önálló, független cégnek kell megtartani.

Baráth Szabolcs hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a magyar cég továbbra is vásárolja majd saját papírjait, és azt sem, hogy ennek során eléri az 50 százalékos részesedést, így pedig az OMV próbálkozása értelmetlenné válik.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×