eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi az oka a világméretű tőzsdepániknak?

Miért okozott pánikot az amerikai lakáspiac összeomlása az egész pénzügyi világban? Miért zuhannak az európai tőzsdék - közöttük a magyar - ennek hatására? Erre ad választ az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A válságot alapvetően az Egyesült Államokbeli lakáspiaci lufi kidurranása okozta. Az emberek jelzáloglevelekkel intézték a lakásvásárlást, ezeket azonban továbbadták, értékpapírosították, a lakáspiac összeomlásával, az ingatlanárak csökkenésével pedig veszítettek értékükből - mondta az InfoRádiónak a Raiffeisen elemzője.

Blahó Levente hozzátette: azok az alapok, amelyek jelzálogpapírokba fektettek be a nagyobb hozam reményében, csökkenni kezdtek.

Ekkor az emberek kezdték kivenni a pénzüket, az alapoknak azonban biztosítaniuk kellett a likviditást, hogy ki tudják fizetni a befektetőket, ennek érdekében a lakáspiactól független eszközöket is el kellett adniuk.

Most folyik az ilyen befektetések felgöngyölítése, ezért zuhannak a tőzsdék világszerte - közölte a szakértő.

A világgazdaságban minden piac hatással van a másikra, a pénzügyi világ központja pedig továbbra is az Egyesült Államokban van, ahol nagyon sok olyan alap, brókerház működik, amely Európában - Magyarországon is - és a Távol-Keleten fektet be - mondta Blahó Levente.

"Sikerült Amerikának 'exportálni' ezt a kockázatot és megfertőzni vele a világ távoli bankjait" - fűzte hozzá a Raiffeisen elemzője.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×