eur:
388.33
usd:
362.03
bux:
69073.46
2024. május 9. csütörtök Gergely

Fekete nap: esett a tőzsde, gyengült a forint

Jelentős csökkenéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe; a BUX 1.123 pontot veszített értékéből és a kereskedés végén 25.895 ponton állt. A szerdai záró értékhez képest ez 4,16 százalékos visszaesés. Közben tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon; délután az árfolyam 261 forint/euró körül mozgott.

A részvénypiac forgalma megközelítette a 76 milliárd forintot, aminek döntő részét az OTP és a MOL kereskedése adta. A vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb veszteséget az OTP könyvelhette el főként a jelzáloghitel-piaci pánik miatt.

A BUX a július 23-ai 30.118 pontos csúcs óta több mint 4.200 pontot, 14 százalékot esett.

Közben tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon; délután az árfolyam 261 forint/euró körül mozgott.

Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az amerikai hitelpiac kedvezőtlen hírei főként a pénzügyi szektort érintették, ezért csökkent a befektetők kockázatvállalása és részben ez okozza a forintgyengülést is.

Az ok: az amerikai jelzálogpiac

Nemzetközi kiindulópontja van a forint gyengülésének - mondta a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban. Madár István emlékeztetett az utóbbi napokban az Egyesült Államokban a jelzálogpiacon kialakult válságos helyzetre.

Az elemzők azt várják, hogy a forint tartósan 260 forint körüli szintre áll be. Csütörtökön egy ideig meghaladta a 261 forintot is az euró árfolyama, majd visszament 260 forint alá. "Erős hullámvasúton van a korábbiakhoz képest a magyar fizetőeszköz" - jellemezte a helyzetet a Portfolio.hu elemzője.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×