eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Az OMV cáfolja a vételi ajánlatot a MOL-ra

Egyelőre cáfolta az OMV azt a hírt, miszerint nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz a MOL olaj- és gázipari vállalatra. Az ajánlatról szóló értesülést a Reuters írta, "magas rangú kormányzati forrásokra" hivatkozva. A jelenleg ismert tulajdonosi szerkezet alapján nincs értelme felvásárlási ajánlatot tenni.

Nagyon gyorsan reagált az osztrák cég a Reuters hírére, miszerint pénteken nyilvános ajánlatot tesz a MOL egészére. Az OMV szóvivője azt mondta: most nem tesznek ajánlatot, nincs semmiféle új hír, de a tárgyalásokra továbbra is nyitott az osztrák menedzsment. Az OMV ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a június végi bejelentés óta nem vett több MOL-részvényt.

A MOL tulajdonosi szerkezete a legutóbbi információk szerint a következőképpen néz ki:
Az OTP-nek van 9 százaléka, az MFB-nek 10, a BNP Paribas-nak 8 százaléka, a Magnóliának 5 és fél, a MOL-nak 4 és fél, ezek azok a részvénycsomagok, ami fölött közvetve, vagy közvetlenül rendelkezik a cég menedzsmentje.

Ez összesen 37 százalékot tesz ki. Ezzel szemben hivatalosan az OMV-nek továbbra is 10 százaléka van bejegyezve, a június 25-én bejelentett további 8,6 százaléknak nem tudni a sorsát, feltehetően ugyanúgy parkoltatja az osztrák cég valahol másutt, mint ahogy azt a magyar vállalat teszi.

Ezenkívül az ÁÉB bank körülbelül 3-4 százalékkal rendelkezik. Pár hete felröppent hír arról, hogy az osztrák Creditanstalt Austria Bank is vett nagyjából 5 százaléknyi részvénycsomagot megbízásból, de mivel azóta senki nem jelentette be 5 százaléknyi részesedését hivatalosan, feltehetően nem egy kézben van az a pakett.

A hivatalos tulajdonosi szerkezet szerint tehát nagyjából 40 százalék feletti a szabad részvények száma, ha ezt mind meg is tudná szerezni az osztrák cég, akkor sem tudná átvenni a társaság irányítását, csak esetleg befolyásolhatja a következő közgyűlés határozatait.

Mindez azt is jelenti, hogy egy nyilvános felvásárlási ajánlatnak most nincs túl sok értelme, mivel a MOL menedzsmentje akkora pakett felett rendelkezhet közvetlenül vagy közvetve, ami eleve kizárja azt, hogy igazán sikeres lehessen egy ilyen vételi ajánlat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×