INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

Az OMV cáfolja a vételi ajánlatot a MOL-ra

Infostart

Egyelőre cáfolta az OMV azt a hírt, miszerint nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz a MOL olaj- és gázipari vállalatra. Az ajánlatról szóló értesülést a Reuters írta, "magas rangú kormányzati forrásokra" hivatkozva. A jelenleg ismert tulajdonosi szerkezet alapján nincs értelme felvásárlási ajánlatot tenni.

Nagyon gyorsan reagált az osztrák cég a Reuters hírére, miszerint pénteken nyilvános ajánlatot tesz a MOL egészére. Az OMV szóvivője azt mondta: most nem tesznek ajánlatot, nincs semmiféle új hír, de a tárgyalásokra továbbra is nyitott az osztrák menedzsment. Az OMV ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a június végi bejelentés óta nem vett több MOL-részvényt.

A MOL tulajdonosi szerkezete a legutóbbi információk szerint a következőképpen néz ki:
Az OTP-nek van 9 százaléka, az MFB-nek 10, a BNP Paribas-nak 8 százaléka, a Magnóliának 5 és fél, a MOL-nak 4 és fél, ezek azok a részvénycsomagok, ami fölött közvetve, vagy közvetlenül rendelkezik a cég menedzsmentje.

Ez összesen 37 százalékot tesz ki. Ezzel szemben hivatalosan az OMV-nek továbbra is 10 százaléka van bejegyezve, a június 25-én bejelentett további 8,6 százaléknak nem tudni a sorsát, feltehetően ugyanúgy parkoltatja az osztrák cég valahol másutt, mint ahogy azt a magyar vállalat teszi.

Ezenkívül az ÁÉB bank körülbelül 3-4 százalékkal rendelkezik. Pár hete felröppent hír arról, hogy az osztrák Creditanstalt Austria Bank is vett nagyjából 5 százaléknyi részvénycsomagot megbízásból, de mivel azóta senki nem jelentette be 5 százaléknyi részesedését hivatalosan, feltehetően nem egy kézben van az a pakett.

A hivatalos tulajdonosi szerkezet szerint tehát nagyjából 40 százalék feletti a szabad részvények száma, ha ezt mind meg is tudná szerezni az osztrák cég, akkor sem tudná átvenni a társaság irányítását, csak esetleg befolyásolhatja a következő közgyűlés határozatait.

Mindez azt is jelenti, hogy egy nyilvános felvásárlási ajánlatnak most nincs túl sok értelme, mivel a MOL menedzsmentje akkora pakett felett rendelkezhet közvetlenül vagy közvetve, ami eleve kizárja azt, hogy igazán sikeres lehessen egy ilyen vételi ajánlat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018