eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

MOL: ez barátságtalan lépés volt

Még mindig gyanítanak orosz érdekeltséget a MOL-részvények vásárlásában. Az OMV-ügylettel foglalkozó külföldi lapok a közép-európai olaj- és gázpiac konszolidációjáról beszélnek. A hazai olajrészvény kedden is nagy lendülettel forgott a budapesti börzén, és ára óriási forgalom mellett emelkedett.

A Neue Zürcher Zeitung egyenesen a Gazprom stratégiáját gyanítja az OMV részvényszerzése mögött. A lap azt írja, hogy az OMV "barátságosnak"' mondott közeledése meglepetésként érte a magyar céget.

Kiemeli továbbá, hogy Wolfgang Ruttenstorfer szavai arra utalnak, hogy az osztrák vállalat nem tűri tovább, hogy semmibe vegyék a MOL-nál, erre mutat a "stratégiai részesedés" és a "szövetség" szavak használata.

A lap arra is utal, hogy mindkét olajcég kapcsoltban áll a Kreml által ellenőrzött Gazprommal. Ugyanakkor azt is sejteti, hogy az OMV és a MOL egyre szorosabb kapcsolata jól jön az orosz gázóriásnak, hiszen a MOL és az OMV szerződései miatt az unió által tervezett Nabucco gázvezetékbe nem nagyon jutna már gáz, magyarul nem valósulhatna meg gázellátás oroszoktól való függetlensége.

A Financial Times idézi Ferencz I. Szabolcsot, a MOL-csoport kommunikációs vezetőjét, miszerint az nem tekinthető barátságos közeledésnek, ha előbb bekebeleznek egy jó falatot a MOL-ból, és csak aztán akarnak tárgyalni.

A kommunikációs vezető megerősítette a magyar cég hétfői közleményét, miszerint az OMV a csak versenyt akarja kiiktatni, és a MOL a saját útját kívánja járni továbbra is.

Ugyanígy Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák cég vezetője is megerősítette hétfői nyilatkozatát, mely szerint növekszik a konszolidációs nyomás az olaj- és gázszektorra Európában, és erre a kihívásra kereshetnék közösen a választ.

Az OMV-vezér hangsúlyozta, hogy azért vettek előbb és aztán kérték a megbeszélést, mert úgy gondolták, hogy egy közel egyötödnyi résszel rendelkező tulajdonos közeledését már komolyabban veszik.

A Financal Times megírta azt is, amit az elemzők rebesgettek: miszerint a két cég fúziója Ausztriától a Fekete-tengerig uralná a finomítói és üzemanyag-piacot, csak az a kérdés, hogy valóban létrejöhet-e a két cég együttműködése, netalán egyesülése.

A MOL vezetése mindenesetre folytatja a sajátrészvény vásárlását. Az olajpapírokat harmadik napja veszik a budapesti tőzsdén és mindennap újabb csúcsot dönt meg.

A Merrill Lynch eközben 28 ezerről 31 ezerre emelte a részvény célárfolyamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×