eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Szigorú intézkedéseket hoz Kóka

Tilos lesz áramot exportálni, és az éppen nem működő blokkokat is el kell indítani, ha megint előfordul a hétfőihez hasonló áramhiány - mondta a gazdasági miniszter, azt követően, hogy megbeszélést folytatott a rendszerirányító Mavir vezérigazgatójával. Kóka János elmondta: a hétfői kapacitáshiány oka többszörös mulasztás, emiatt hatósági vizsgálatot indítottak.

Háztartásokat nem érintett és a jövőben sem érinthet egy a hétfőihez hasonló fogyasztói korlátozás - hangsúlyozta a gazdasági miniszter a megbeszélést követően.

A hétfői áramhiányról szólva Kóka János elmondta: többszörös mulasztás volt az oka annak, hogy mintegy 40 percen keresztül korlátozni kellett bizonyos ipari fogyasztók áramellátását.

A mulasztásokról szólva a miniszter hangsúlyozta: a Mavir nem tudta gyorsan mobilizálni a tartalékokat, mert a hat magyarországi áramszolgáltatóból három nem reagált a rendszerirányító kérésére. Kóka János hangsúlyozta: a mulasztók ellen hatósági eljárást indítottak.

A miniszter elmondta: döntöttek arról, hogy a jövőben a karbantartásokat a Mavir koordinálhassa. Emellett, ha a hétfőihez hasonló eset fordul elő, azaz ha a rendszerirányító nem tudja mobilizálni a kapacitásokat, akkor, amíg a hiányt meg nem szüntették, tilos exportálni áramot.

Ezen kívül minden beindítható erőművi blokkot be kell indítani, és a határkeresztező kapacitások egy részét fel kell szabadítani.

A magyarországi összes villamos-energia kapacitás 8.600 megawatt. A nagyerőművek 7.647 megawattot állítanak elő, ebből Paks teljesítménye 2.000 megawatt.

Hétfőn összesen 660 megawatt hiányzott a rendszerből. A nyár közeledtével nő a kapacitásigény, a magas hőmérséklet miatt akár 300 megwattal is megugorhat hirtelen a fogyasztás a légkondicionálók beindításával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×