eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amerikai bankot perelnek az oroszok

Az orosz vámhivatal 22 és fél milliárd dollárra pereli a Bank of New York-ot az Orosz Föderációnak okozott pénzmosási károk miatt.

Maxim Smal, a szövetségi vámhivatal ügyvédje a Reuters hírügynökségnek elmondta: a bank alkalmazottai 1996 és 1999 között egy olyan fizetési és átutalási rendszert működtettek, amely révén "orosz cégek és bankok az államnak járó kifizetések nélkül utalhattak át összegeket, és ezzel komoly károkat okoztak a föderációnak."

A Bank of New York ellen még 1998-ban indult eljárás maffiapénzek kezelése és pénzmosás gyanújával, amely 2005-ben azzal zárult, hogy a bank elismerte a hibáját, és 26 millió dolláros kártérítést fizetett az Egyesült Államoknak, és további 12 milliót a megkárosított amerikai bankoknak.

Egy külön perben tavaly nyáron hat hónap házi őrizetre és 275 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték a bank két volt alkalmazottját, Lucy Edwards egykori európai regionális alelnököt és férjét, Peter Berlint, akikre rábizonyították, hogy két orosz bank megbízásából 7 milliárd dollárt forgattak meg illegálisan a Bank of New York-on keresztül.

A per során kiderült, hogy a pénz egy része kelet-európai bankokon is átment, ám az eljárás csak az amerikai pénzintézet ellen folyt. A Bank of New York egy rövid közleményben úgy reagált a moszkvai bíróságon ellenük indított vámhivatali perre, hogy az abban felhozott vádak teljesen alaptalanok, vagy éppen nevetségesek.

Az 1784-ben alapított Bank of New York volt az Egyesült Államok első bankja, amelyet az az Alexander Hamilton hozott létre, aki George Washington szárnysegédje, majd az elnök kormányában az Egyesült Államok első pénzügyminisztere volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×